VIDEO Buletinul de identitate va fi înlocuit cu cartea de identitate. Ce informații va conține noul act

Buletinul de identitate va fi înlocuit cu cartea de identitate. Guvernul a aprobat modificări în acest sens.  Actul va avea dimensiunea unui card bancar și va conține și semnătura electornică a titularului.

”Acest docuemnt va avea dimensiunea unui card bancar, respectand standartele internationale ID, denumirile câmpurilor vor fi în română și engleză, iar prima documentare se va face de la 14 ani”, a spus directorul ASP, Mircea Eșanu.

În noul act vor lipsi informațiile despre domiciliul persoane, dar se va introduce semnătura electornică.

”Documentul va avea un modul de stocare a informației, cea mai improtantă componenetă vizează semnătura electronică. Noi nu ne propunem doar să introducem un act de identitate, dar să creșetem exponențial numărul cetățenilor care pot accesa securizat în mediul online servicii electornice”, mai spune Eșanu.

Titularul cărții de identitate se va putea identifica în baza acesteia atât pe teritoriu țării, cât și în statele în care va putea călători în baza acordurilor internaționale. În prezent, cetățenii Republicii Moldova au posibilitatea de a călători în baza buletinului de identitate în Ucraina și Turcia. .

Modificările vor intra în vigoare din martie 2025.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA