VIDEO Socialiștii sunt în proces de identificare a unui „candidat comun” pentru alegerile prezidențiale

Socialiștii sunt în proces de identificare a unui „candidat comun” pentru alegerile prezidențiale, care să fie susținut de mai multe partide de opoziție. Secretarul executiv al PSRM, Igor Didon a anunțat că, în ultimele săptămâni, discută cu reprezentanții mai multor partide extraparlamentare „cu raiting”, dar a ținut să menționeze că formațiunea pe care o conduce are cele mai multe candidaturi capabile să ajungă în turul doi al scrutinului prezidențial.

,,Suntem în căutarea unui candidat comun care să fie susținut de mai multe partide, partide care au șanse reale să fie în următorul Parlament, partide cu raiting. Încercăm să depistăm o candidatură comun. Evident că socialiștii sunt cumva avantajați în această campanie electorală. De ce? Pentru că socialiștii au candidați, candidat care are cele mai bune șanse să iasă în turul II”, spune Igor Dodon.

Igor Dodon, care a ocupat anterior fotoliul de președinte al țării, nu a exclus participarea sa la alegerile prezidențiale programate pentru toamna acestui an.

”Dodon Igor a fost președinte de țară, de aceea suntem gata să susținem un candidat comun și pentru noi nu este o prioritate ca Dodon să participe în aceste alegeri. Poftim, haideți să depistăm un candidat și eu îl voi susține. Vă promit”. 

Dodon nu a precizat cu ce partide discută despre scrutinul prezidențial. Întrebat dacă PSRM discută despre candidatul comun și cu Mișcarea Alternativă Națională, condusă de Ion Ceban, socialistul Adrian Albu a evitat să ofere un răspuns.

,,- La moment, cei cu care se discută sunt cei care extraparlamentari. Cu cei din Parlament noi nu am început nicio trativă de discuție. 

– Cu partidul lui Ion Ceban o să negociați?

-Noi, la sigur, cu Ion Ceban vom lucra cot la cot pentru dezvoltarea municipalității”. 

Alte trei partide extraparlamentare de dreapta au anunțat crearea unui bloc politic pro-european pentru alegerile prezidențiale, în cadrul căruia ar urma să aibă un candidat comun. Este vorba despre Platforma „Demnitate și Adevăr”, condusă de Dinu Plîngău, Partidul „Liga Orașelor și Comunelor”, condus de Alexandru Bojureanu și Partidul Schimbării, condus de Ștefan Gligor.

,,1.Crearea unui Bloc politic în perspectiva alegerilor prezidențiale; 2. Crearea structurilor comune ale Blocului: Consiliul de Coordonare, care include reprezentanți ai celor trei partide, secretariat comun și staff-uri comune la nivel central și teritorial; 3. Elaborarea unui demers politic și electoral nou în vederea participării în campaniile electorale din 2024 și 2025”.

Până acum, au anunțat că vor candida la alegerile prezidențiale actualul șef al statului Maia Sandu și președintele formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA