La Ungheni a fost deschis un adăpost pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen. Centrul va oferi cazare și asistență pentru fetele și femeile din raionul Ungheni și celor din raioanele învecinate. Clădirea în care se află adăpostul a fost renovată și dotată în cadrul unui proiect finanțat de Guvernul Japoniei prin Fondul Organizației Națiunilor Unite pentru Securitate Umană și implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), în parteneriat cu Organizația Internațională pentru Migrație (OIM).
Centrul regional de la Ungheni are o capacitate de șase camere/18 paturi și oferă cazare de până la jumătate de an, iar în cazuri excepționale, până la un an. Găzduirea este doar un element al serviciilor multidimensionale prestate, împreună cu asistența juridică și socială, consilierea psihologică și vocațională, educația financiară, digitală și pentru însușirea deprinderilor de viață independentă. Estimativ, de serviciile centrului regional vor beneficia anual peste 150 de persoane, dintre care 35 vor fi și cazate.
„Japonia promovează conceptul de securitate umană în cadrul asistenței sale umanitare și de dezvoltare. Prin acest concept, punem accentul pe necesitatea de a proteja persoanele din grupurile cele mai vulnerabile și de a le abilita, astfel încât să se poată întreține singure și demnitatea umană să fie păstrată. Sper din toată inima ca femeile și fetele să se simtă în siguranță fizică și emoțională odată ce vor avea acces la serviciile acestui centru, care le va oferi un mediu de sprijin și încurajare. De asemenea, sper că împreună putem reuși să diminuăm considerabil violența în bază de gen prin abilitarea femeilor și fetelor și prin promovarea schimbării”, a spus Yoichiro Yamada, ambasadorul Japoniei în Republica Moldova.
Bugetul alocat, în valoare de aproximativ 60.000 de dolari, a permis transformarea clădirii unui centru comunitar într-un adăpost.
„Înființarea Centrului Regional de Asistență și Protecție a Femeilor Supraviețuitoare ale Violenței în Familie la Ungheni, realizată prin eforturile de colaborare ale partenerilor locali și internaționali, aduce un sentiment de alinare știind că va oferi sprijinul atât de necesar pentru mai bine de 150 de femei care au supraviețuit violenței în bază de gen și altor forme de abuz. Suportul multidimensional oferit, în special prin serviciile juridice, sociale și de sănătate mintală, precum și prin intermediul echipei mobile, este o inovație care reflectă pe deplin abordarea cuprinzătoare a securității umane pe care o promovăm la PNUD”, a menționat Daniela Gasparikova, reprezentanta rezidentă PNUD în Republica Moldova.
Autoritățile susțin că în Republica Moldova se atestă o insuficiență a locurilor de plasament, în special de lungă durată, pentru femeile care suferă din cauza violenței și pentru copiii lor, iar acoperirea geografică a acestor servicii este neuniformă.
„Centrul dat este ca un refugiu. Poate să mă sune și noaptea un primar că este o mamă cu copii care are nevoie de cazare și noi știm că putem s-o aducem aici. Violența este un fenomen grav și într-adevăr este o problemă pentru noi. Centrul este foarte necesar, noi o să-l susținem, specialiștii sunt deja salariați de noi, beneficiarele primesc suport bănesc din partea statului, avem proceduri foarte clare. Este important că vor putea fi direcționate aici și femeile din raioanele Călărași și Nisporeni. Urmează să promovăm serviciile Centrului, să consolidăm echipele multidisciplinare din localități, încât să știe cum să refere cazurile spre Centru și acest proces este foarte necesar și benefic”, a declarat Marina Croitoru, directoarea Agenției Teritoriale de Asistență Socială Centru-Vest.
Cu sprijinul PNUD și al Guvernului Germaniei, a fost creată și o echipă mobilă care prestează servicii nu doar în localitățile din raionul Ungheni, dar și în cele din raionul Călărași. Alte patru echipe mobile au sprijinul PNUD pentru a opera în diferite regiuni ale țării.
În 2020, PNUD a înființat în UTA Găgăuzia un Centru regional pentru supraviețuitoarele violenței în bază de gen.
Violența de gen continuă să fie răspândită în Republica Moldova. Peste o treime dintre femeile cu vârsta de peste 15 ani au trăit experiența violenței fizice și/sau sexuale din partea partenerului, se arată într-un comunicat emis de PNUD.