Klaus Iohannis: ,,România va fi alături de Moldova în procesul de negociere”

România este și va fi alături de Moldova în procesul de negociere de aderare la UE. Declarația a fost făcută de președintele Klaus Iohannis, la întâlnirea anuală cu șefii misiunilor diplomatice acreditați la București.

,,Mă bucur să văd că eforturile Republicii Moldova, la fel ca și cele ale Ucrainei, au fost recunoscute la reuniunea Consiliului European din decembrie 2023. Decizia de începere a negocierilor de aderare la Uniunea Europeană a reprezentat un obiectiv strategic pentru România, pe care l-am susținut cu toată tăria. România este și va fi alături de cele două state și în procesul de negociere, deoarece cunoaștem foarte bine complexitatea acestuia, dar și beneficiile pentru cetățeni”, a declarat președintele României.

Klaus Iohannis a vorbit și despre impactul războiului declanșat de Rusia asupra Ucrainei, menționând și situația în care se află Republica Moldova.

,,Dintre țările din regiune, Republica Moldova a resimțit cel mai mult impactul războiului declanșat de Rusia împotriva Ucrainei, dar și al acțiunilor hibride ruse pentru destabilizarea sa. Autoritățile de la Chișinău au avut resurse interne limitate pentru a gestiona crizele suprapuse cu care s-au confruntat și pentru a avansa procesul de integrare europeană. Au acționat însă energic și au dovedit voință politică deosebită pentru a așeza ireversibil Republica Moldova pe drumul către Uniunea Europeană”, a spus Iohannis.

Totodată, președintele României a declarat că este crucial ca cele două ţări să primească în continuare sprijin financiar şi expertiză pentru consolidarea instituţională şi a mediului de investiţii.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA