De sărbători, aveți grijă la produsele consumate! Este mesajul transmis de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, care a venit cu o serie de recomandări pentru a evita produsele neconforme și risipa alimentară.
ANSA înedamnă cetățenii să cumpere produsele alimentare doar din locuri special amenajate, dotate și autorizate. Totodată, specialiștii recomandă să fie evitate produselor alimentare vândute de persoane și din locuri neautorizate chiar dacă prețul oferit este mai mic.
ANSA vine cu o serie de recomandări în acest sens:
- Verificarea aspectului exterior al produsului: mirosul, culoarea, consistența și lipsa caracteristicilor unui produs alterat (lipicios, țesuturi intacte, suprafețe deteriorate etc.);
- Carnea trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz pal până la roșu închis, în urma apăsării cu degetul să revină la forma inițială şi să nu prezinte suprafața lipicioasă, urât mirositoare. Atrageți atenția la ștampila de control sanitar-veterinar;
- Să se citească corect eticheta produsului, a informației privind termenul de valabilitate a alimentelor. Mențiunile făcute pe etichetă trebuie să fie clare, lizibile, prezentate într-un loc vizibil pentru consumator, în condițiile normale de cumpărare și utilizare, nu trebuie să fie acoperite sau separate prin alte inscripții sau desene;
- În unități comerciale (piețe, magazine), alături de produsele lactate se vând și produse alimentare ce au în componența lor grăsimi vegetale. Consumatorii pot solicita vânzătorilor informații suplimentare cu privire la proveniența, calitatea și trasabilitatea produselor pe care doresc să le procure;
- La procurarea ouălor examinați aspectul exterior. Coaja ouălor proaspete trebuie să fie curată, tare, integră, mată, poroasă, fără pete și miros.
Totodată, ANSA atenționează cetățenii să consume alimente moderat, fără a face risipă.
S-a constatat că, în Republica Moldova, anual, fiecare cetățean aruncă la gunoi, aproximativ 170 de kilograme de mâncare (în cea mai mare parte mâncare gătită, fructe și legume), iar, în perioada sărbătorilor, cantitatea de alimente aruncate este, în medie, cu circa 30% mai mare decât în zilele obișnuite.