Oferte atractive pentru tinerii dispuși să activeze în sate. Guvernul va oferi indemnizații de 120.000 lei

Autoritățile au găsit soluții pentru a atrage tinerii să muncească în sate. Guvernul a anunțat astăzi că le va oferi o indemnizație unică în sumă de 120 de mii de lei tinerilor bibliotecari, muzeografi sau artiști, absolvenți ai instituțiilor de învățământ superior cu profil artistic care vor alege să activeze în localitățile rurale din Moldova. O idemnizație unică în sumă de 90 de mii de lei va fi oferită și absolvențiilor instituțiilor profesional-tehnic.

Este un alt proiect concret care vine să sprijine tinerii, ca aceștia să-și poată valorifica potențialul în toată republica, nu doar în centrele urbane majore. Prevederea este inclusă în Legea Culturii și a fost aprobată astăzi de către cabinetul de miniștri”, a precizat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Autoritățile vor mai crea un Fond special pentru susținerea proiectelor culturale și editoriale.

Tot astăzi, a fost aprobat proiectul de lege privind Fondul național al culturii, un nou mecanism de susținere financiară a sectorului cultural independent și privat din domeniul artelor și industriilor creative. Misiunea principală a Fondului naţional al culturii este finanțarea proiectelor ce susțin creaţia contemporană și valorizarea patrimoniului public, este o prioritate constantă din partea autorităților”, a menționat Daniel Vodă.

Potrivit statisticilor oficiale, în Republica Moldova funcționează 1300 de biblioteci publice teritoriale, 1.194 de case de cultură și 132 de muzee. Majoritatea angajaților din aceste instituții au peste 55 de ani, iar ponderea celor cu studii superioare de profil este în descreștere continuă.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA