30 de camere video corporale, donate Inspectoratului de Stat al Muncii cu sprijinul UE

Un set de 30 de camere video corporale și echipamente conexe au fost donate Inspectoratului de Stat al Muncii (ISM), aflat în subordinea Ministerului Muncii și Protecției Sociale, pentru a spori eficiența și transparența instituției. Inițiativa a fost realizată în cadrul proiectului „Sprijinul UE pentru  o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană și implementat de Organizația Internațională a Muncii (OIM).

Cele 30 de camere vor fi distribuite în zece locații strategice – sediul central al Inspectoratului de Stat al Muncii și inspectoratele teritoriale de muncă din Chișinău, Bălți, Cahul, Cimișlia, Drochia, Edineț, Orhei, UTA Găgăuzia, Călărași și Căușeni. Pachetul de echipamente include licențe, kituri de montare magnetice, încărcătoare, controlere, o stație centrală de lucru și software specializat.

Inspectorii din toată țara vor beneficia de sesiuni de instruire pentru utilizarea corectă a echipamentului și vor primi suport tehnic timp de un an.

„Reforma Inspectoratului de Stat al Muncii aduce rezultate peste așteptări. De la începutul anului sunt descoperite zilnic noi cazuri de muncă nedeclarată, în cadrul inspecțiilor inopinate, iar aceasta demonstrează că trebuie să continuăm în turații și mai mari. Camerele corporale pentru inspectori vor eficientiza lucrul și vor aduce un plus de transparență și încredere în munca acestora”, a declarat Alexei Buzu, Ministrul Muncii și Protecției Sociale.

Utilizarea camerelor corporale în timpul inspecțiilor de muncă va contribui la creșterea nivelului de încredere în instituțiile statului, se arată într-un comunicat emis de Ministerul Municii. În același timp, implementarea acestor tehnologii va îmbunătăți gradul de responsabilitate și transparență în procesul de colectare a probelor, protejând astfel inspectorii de șantaj și acuzații de abuz sau corupție.

„ Uniunea Europeană va continua să ajute instituțiile statului astfel încât cetățenii Republicii Moldova să beneficieze de servicii de inspecție calitative și transparente, în conformitate cu cadrul legal și cele mai bune practici europene,” a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova

„Acest sprijin va contribui la durabilitatea activităților generale vizând îmbunătățirea cadrului de reglementare necesar în contextul reformei instituționale în curs, inclusiv în contextul alinierii legislației naționale la acquis-ul UE și la standardele OIM, ” susține Claire Harasty, directoarea Oficiului Regional al Organizației Internaționale a Muncii.

Costurile totale de achiziție se ridică la aproximativ 45.000 de euro.

Bugetul total al proiectului „Sprijinul UE pentru  o piață a muncii mai incluzivă în Republica Moldova” este de 2 milioane de euro.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA