Ziua Vinului, ediția XXIII. Directorul ONVV: Celebrăm un simbol de necontestat al identității noastre naționale

Pe parcursul a două zile, pe 5 și 6 octombrie, în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău se sărbătorește Ziua Națională a Vinului, organizat de Oficiul Național al Viei și Vinului. Ajuns la cea de-a 23-a a ediție, evenimentul din acest an se desfășoară cu sloganul „Vinul nostru uimitor de bun” și întrunește 101 vinificatori.

Festivitățile au început astăzi. La ceremonia oficială de deschidere au evoluat dansatorii din Ansamblul „Hecenii” și interpreta Violeta Botezatu – artiști care au reprezentat Republica Moldova la show-ul televizat „Românii au talent”. De asemenea, au fost prezenți oaspeți distinși din străinătate, dar și președintele Parlamentului, Igor Grosu, și ministrul Agriculturii și Industriei Alimentare, Vladimir Bolea.

Într-un discurs susținut la deschiderea sărbătorii, Ștefan Iamandi, directorul Oficiului Național al Viei și Vinului, a menționat că Ziua Vinului este un eveniment  unic în lume, iar aceasta face ca Republica Moldova să fie și mai atractivă pe plan turistic.

Astăzi celebrăm nu doar un eveniment unic în lume, ci și un simbol de necontestat al identității noastre naționale – Vinul Moldovei.  Ziua Națională a Vinului ne aduce aminte că vinificația este înscrisă în ADN-ul nostru, este înrădăcinat în tradiția și istoria noastră. Sectorul vitivinicol este mai mult decât o industrie construită în jurul vinului  Moldovei, este legătura dintre trecut și viitor, este esența națiunii noastre. Ajuns la cea de-a 23 ediție, Ziua Națională a Vinului a ajuns cel mai important eveniment turistic al anului, drept pentru care a obținut premiul de magnet al regiunii, deoarece are potențialul de a atrage zeci de mii de turiști din toate colțurile lumii”, a subliniat Iamandi.

Potrivit organizatorilor evenimentului, în prima zi, vizitatorii pot participa la ateliere de meșteșuguri tradiționale, spectacole ale ansamblurilor populare naționale și degustări de vinuri și divinuri. Seara, începând cu ora 18:00, vor evolua Surorile Osoianu, Ansamblul Ștefan Vodă, Gândul Mâței, Pasha Parfeni Band și Vali Boghean Band.

Duminică, în a doua zi a evenimentului, va avea loc ceremonia de înmânare a Premiului „Polobocul de Aur” celui mai bun vinificator din țară, fiind de asemenea disponibile atelierele de sâmbătă. Sărbătoarea va culmina cu un concert, la care vor evolua atiști autohtoni.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA