Ziua mondială fără tutun este marcată în data de 31 mai în toată lumea pentru a aborda consecințele pe care le are tutunul și produsele care conțin nicotină asupra sănătății. La nivel global, circa 37 de milioane de copii cu vârste între 13-15 ani consumau o anumită formă de tutun, arată datele din 2022. Numărul ar putea fi acum și mai mare.
În Republica Moldova, în 2019, 16,3% din adolescenți de vârste 13-15 ani erau consumatori activi ai produselor de tutun și celor care conțin nicotină: 20,4% băieți și 11,8% fete. Iar, potrivit celor mai recente date din 2022, în Republica Moldova, 25% de adolescenți cu vârsta de 13-17 ani au folosit țigări electronice.
O situație alarmantă la consumul de tutun se atestă și în rândul adulților. Astfel, potrivit ultimului studiu național, 3 din 10 adulți (18 – 69 ani), sau 29,9% din populația adultă, sunt consumatori curenți ai diverselor produse de tutun.
Produsele noi de nicotină și tutun, precum țigările electronice și produsele din tutun încălzit câștigă teren în rândul tinerilor.
Potrivit ultimelor cercetări, țigările electronice intensifică dependența de nicotină.
Dovezile alarmante cu privire la efectele țigărilor electronice asupra sănătății și vieții consumatorilor și a celor din jur demonstrează că nicotina din e-țigarete este un aditiv extrem de dependent, care afectează creierul în dezvoltare al adolescenților și triplează șansele de a deveni fumător în viața de adult.
Autoritățile pregătesc un nou proiect de lege pentru modificarea unor normative în domeniul controlul tutunului. Cele mai relevante reglementări propuse spre modificare includ următoarele aspecte:
- Excluderea excepției de etichetare pentru produsele de tutun încălzit;
- Extinderea spațiilor libere de tutun;
- Reglementări mai clare pentru țigărilor electronice;
- Prevenirea publicității și comercializării produselor din tutun și a celor conexe în mediul online;
- Prevenirea promovării produselor din tutun în materialele media audiovizuale, etc.