Ziua Internațională a Drepturilor Omului. Care sunt drepturile principale în Republica Moldova

Ziua Internațională a Drepturilor Omului este marcată în întreaga lume la 10 decembrie, dată la care a fost adoptată, în anul 1948,  Declarația Universală a Drepturilor Omului.

Cu prilejul acestei date, instituția națională pentru drepturile omului din Republica Moldova Oficiul Avocatului Poporului a organizat un Forum pentru a dezbate situația drepturilor omului și a egalității în țara noastră.

Ceslav Panico, Avocatul Poporului (Ombudsmanul) a menționat: „Prin intermediul acestui Forum, ne-am adunat aici pentru a împărtăși experiențe, a discuta aspectele cheie a provocărilor contemporane și a identifica soluții eficiente de protecție și promovare a drepturilor fundamentale ale omului și egalității. Oficiul Avocatului Poporului, în rolul său de Instituție Națională pentru Drepturile Omului, și-a consolidat eforturile pentru a face față tuturor provocărilor în anul 2023, precum și noilor realități care dobândesc un caracter universal. Vom continua implementarea măsurilor pentru a contribui la promovarea și asigurarea drepturilor tuturor persoanelor indiferent de statutul social, originea etnică, orientarea sexuală, dizabilitate, religie sau orice alt criteriu, ca fiecare să se simtă membru a societății noastre”.

Evenimentul a fost divizat în trei sesiuni de discuții au fost abordate subiecte care țin de percepția drepturilor omului în 2023, cu accent pe aspectele legate de drepturile refugiaților și drepturile copilului.

Astfel, Conform studiului „Percepții asupra drepturilor omului în RM” din 2023, dreptul la sănătate, la educaţie  şi la protecţie socială  sunt considerate ca fiind printre principalele trei cele mai actuale şi importante drepturi, care necesită o atenţie sporită din partea societăţii în Republica Moldova. În acelaşi timp, dreptul la sănătate şi la protecţie socială, în opinia respondenţilor, sunt printre trei cel mai puţin respectate, de rând cu dreptul la un proces echitabil.

Totodată, a fost prezentat Programul Național pentru Drepturile Omului, fiind discutate recomandările cu cel mai jos nivel de implementare și planificate viitoarele acțiuni pentru îmbunătățirea respectării drepturilor omului în Republica Moldova. O altă sesiune din cadrul Forumului a creat o platformă de discuții cu societatea civilă privind situația drepturilor omului și egalității.

În contextul datei remarcabile, Poliția Republicii Moldova  reafirmă angajamentul pentru promovarea şi protejarea tuturor drepturilor omului și condamnă orice formă de abuz  care atentează la drepturile și libertățile fundamentale ale fiecărui cetățean.

Această zi este un motiv în plus ca instituțiile abilitate să puncteze necesitatea intensificării eforturilor de a susține persoanele oprimate sau amenințate, precum și de a fi mereu în apărarea lor indiferent de clasă socială, etnie, religie, sex, etc. Vă asigurăm că prevenirea încălcărilor valorilor umane este o prioritate de bază a Poliției, în acest sens toate eforturile fiind îndreptate pentru ca orice Cetățean să se simtă în siguranță”, se arată într-un comunicat emis de Poliție.

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA