Zi de foc în Moldova: Cum se descurcă oamenii în transportul public și la Piața Centrală

Moldova este sub cod galben și portocaliu de caniculă. În sudul țării, precum și în raioanele Ialoveni, Anenii Noi și o parte din municipiul Chișinău, maximele vor ajunge până la 38 de grade Celsius. Locuitorii orașelor suportă mai greu aceste temperaturi, iar Capitala se topește la propriu. Chiar și așa, în apropierea Pieții Centrale este extrem de aglomerat, iar comercianții ambulanți vând inclusiv produse perisabile, pe asfaltul încins.

Și în orele cele mai fierbinți, când căldura este greu de suportat, troleibuzele sunt pline. Oamenii spun că este dificil de circulat, dar asta nu-i ține în case.

”Sunt mulți, da altele au aparate de aer condiționat, da altele nu au și e năduf și e multă lume. Foarte greu în troleibuz”. 

”E greu de tot, mai ales la vârsta asta, e complicat chiar”:

Purtătoarea de cuvânt de la CNAMUP, Vladislava Ceban, spune că în contextul temperaturilor ridicate, s-au înregistrat mai multe cazuri care au necesitat îngrijiri medicale suplimentare. Omanenii au suferit insolații sau și-au pierdut cunoștința.

”Pe parcursul zilei de 24 iulie curent, Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească a fost solicitat pentru șase persoane care au avut de suferit în urma expunerii îndelungate la temperaturile ridicate. Dintre care patru persoane cu insolații și două cu sincope, în următoarele localități ale țării: Râșcani, Comrat și Anenii Noi.  Ulterior, patru pacienți au fost transportați la instituțiile medicale spitalicești din țară pentru tratament corespunzător”, a declarat aceasta.

Este aglomerație și la piețele din capitală. Oamenii vin după fructe și legume proaspete. Cu toate acestea, unii comercianți vând în stradă inclusiv carne și lactate. În ciuda temperaturilor ridicate oamenii se înghesuie să cumpere produse alimentare ușor alterabile de la vânzătorii ambulanți. Medicii atenționează populația și spun că alimentele trebuie să fie procurate doar din locuri autorizate, unde calitatea acestora este verificată, pentru a nu ne pune sănătatea în pericol.

Totuși, vânzătorii dau asigurări că produsele sunt bune și nu prezintă niciun risc pentru sănătatea consumatorilor, iar legumele și fructele de o calitate inferioară costă mai puțin.

”Punem în frigider să fie rece, luăm puțină marfă și ea se păstrează. Cumpărătorul înainte de a cumpăra, gustă marfa, și se convinge că e proaspătă, e bună marfa”

”Miroase a proaspăt, nu-i stricat, nu-i nimic. De ce sa se teama. Și prețul nu-i mai rău ca în magazin. Doar nu venim, tăiem cu o săptămână înainte. De dimineață am tăiat sau de cu seara și o punem în frigider, a doua zi venim. Până amiază dacă se primește, vindem, dacă nu, acasă”.

Totuși, unii cumpărători sunt sceptici și spun că nu se încumetă să procure alimente care se alterează la temperaturi înalte.

”Carnea e sub semnul întrebării. Cumpăr numai carne împachetată, pentru că totuși mă tem”. 

”Brânză mai puțin, pentru că brânza, dacă vreo zi, două, de-acum microbii. Nu se recomandă pentru noi. Mai citim și noi literatura, mai știm câte ceva și noi. M-am mult legume și fructe”.

Pentru a veni în ajutorul cetățenilor, în capitală, Primăria a instalat și corturi care oferă oamenilor apă, dar și asistență medicală gratuit. Medicii avertizează. Expunerea îndelungată la soare este periculoasă, în special pentru vârstnici și oamenii care suferă de boli cronice. În zilele toride, este recomandat să purtăm haine din țesături ușoare, cum ar fi bumbacul, și să consumăm cât mai multe lichide. Codul portocaliu se extinde pentru mai multe zone ale țării în weekend. Temperaturile vor atinge chiar și maxime de 39 de grade Celsius, iar noaptea valorile termice nu vor coborî sub 20 de grade.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA