Premiul Nobel pentru Pace va fi acordat vineri în Norvegia, pe măsură ce invazia brutală a Rusiei împotriva Ucrainei continuă, iar alte focare de război amenință să se răspândească pe glob. Având în vedere că multe eforturi de promovare a păcii au devenit din ce în ce mai frustrante, unii observatori consideră că este un moment nefavorabil pentru a acorda una dintre cele mai râvnite distincții ale umanității, notează CNN.
„Nu există prea multă pace în acest moment, așa că nu este clar dacă există un pacificator remarcabil căruia să i se acorde premiul”, a declarat pentru CNN Dan Smith, director al Institutului Internațional de Cercetare a Păcii din Stockholm (SIPRI).
În același timp, premiul Nobel pentru pace poate fi o speranță pentru aceste vremuri complicate.
„Cred că tocmai într-o situație ca aceasta premiul pentru pace devine deosebit de important. Este necesar să menționăm realizările și contribuțiile care sunt importante și se înregistrează peste tot în lume”, a declarat pentru CNN Henrik Urdal, directorul Institutului pentru Pace și Cercetare din Oslo.
Impactul războiului în Europa
În acest an, ca și anul trecut, președintele ucrainean Volodymyr Zelensky se află în fruntea listei laureaților pentru pace, dar specialiștii Nobel s-au grăbit să respingă declarațiile, spunând că este rar ca premiul pentru pace să fie acordat unui șef de stat care se află în plin război.
„Ar fi ca și cum ai spune în 1941 că (prim-ministrul britanic de atunci) Winston Churchill ar trebui să primească Premiul Nobel pentru Pace. Ceea ce făcea el în acel moment era încercarea de a câștiga un război. Asta încearcă să facă Zelensky acum. Părerea mea este că, dacă Zelensky va avea șansa de a aduce pace în țară, atunci probabil că va primi premiul și va fi văzut pe scară largă ca un câștigător foarte demn”, a adăugat Smith.
Așa cum perspectiva lui Zelensky să câștige premiul pe timp de război pare a fi îndepărtată, războiul din Ucraina a stimulat eforturile de pace din partea mai multor organizații internaționale care au șansa de a câștiga premiul vineri.
O potențială alegere ar fi Curtea Penală Internațională (CPI), care a emis în martie un mandat de arestare pentru președintele rus Vladimir Putin pentru o presupusă schemă de deportare a copiilor ucraineni în Rusia. Țările care au semnat Statutul de la Roma al CPI sunt obligate să-l aresteze pe Putin dacă acesta va păși pe teritoriul lor.
Dar, în timp ce Urdal a indicat ambele candidaturi drept câștigători demni, atât CPI cât și Zelensky ar putea fi trecuți cu vederea, deoarece ultimele două premii pentru pace au fost acordate avocaților și organizațiilor din aceeași parte a lumii.
Premiul Nobel pentru Pace 2022 a fost acordat grupurilor pentru drepturile omului din Rusia și Ucraina – Memorialul și Centrul pentru Libertăți Civile și avocatul belarus Ales Bialiatski, condamnat la pușcărie. Cu un an înainte, jurnalistul rus Dmitri Muratov a primit premiul Nobel pentru Pace pentru eforturile sale de a proteja libertatea de exprimare. Bialiatski rămâne în închisoare, în timp ce Muratov a fost catalogat drept „agent străin” de o lege rusă care încearcă să limiteze libertatea presei.