zelenski

Zelenski răspunde comentariilor lui Trump. Președintele SUA dă vina pe Ucraina de declanșarea războiului

Volodimir Zelenski a răspuns miercuri la comentariile făcute de Donald Trump care a dat vina pe Ucraina de declanșarea războilui. Președintele american Trump a lansat un val de critici la adresa lui Zelenski, pe care l-a calificat drept un negociator slab şi „extrem de incompetent”. Liderul ucrainean a răspuns că „nu comentează niciodată ratingurile de popularitate”, dar subliniază că ultimul sondaj arată că 58% dintre ucraineni au încredere în el, scrie digi24.ro.

„Așadar, dacă cineva vrea să mă înlocuiască chiar acum, nu va funcționa”, spune el.

De asemenea, el atrage atenția asupra „multor dezinformări care vin din Rusia,” deoarece spune că aceste cifre par să fie împărtășite cu SUA.

„Din păcate, președintele Trump, cu tot respectul pentru el ca lider al unei națiuni pe care o respectăm foarte mult … trăiește în acest spațiu al dezinformării”, spune el.

Zelenski spune că va căuta să colecteze mai multe date privind încrederea în principalii lideri mondiali pentru a contracara dezinformarea rusă, afirmând că avertizează față de „cercul de dezinformare din jurul președintelui Trump”, care, spune el, include reprezentanți legați de guvernele din Ungaria și Slovacia.

„Toate acestea sunt îngrijorătoare. Tot ceea ce fac este să se asigure că Ucraina este slabă”, spune el.

„SUA ajută Rusia să iasă din izolarea globală”

Zelenski a mai spus că SUA „l-au ajutat pe Putin să iasă din izolare”, despre care afirmă liderul ucrainean că a fost „complet justificată din cauza invaziei lor la scară largă” asupra Ucrainei. El respinge, de asemenea, comentariile lui Trump potrivit cărora cea mai mare parte a sprijinului Ucrainei provine din SUA.

„Adevărul este în altă parte”, spune el, dar adaugă că rămâne „recunoscător pentru sprijin” și dorește ca „echipa lui Trump să aibă date reale”.

El continuat spunând cu privire la discuțiile de la Riad: „Acest lucru nu este pozitiv pentru Ucraina. Ceea ce fac este că îl scot pe Putin din izolare, iar rușii sunt fericiți pentru că discuția se concentrează pe ei”, spune Volodimir Zelenski.

El adaugă că Rusia pare să se prezinte „ca o victimă, iar asta este ceva nou”. Zelenski mai spune că discuțiile teoretice privind garanțiile de securitate în afara NATO sunt dificile deoarece „nu avem multe formate pentru garanții de securitate și [timp] pentru a construi ceva nou”.

„Vrem garanții de securitate în acest an, vrem să punem capăt războiului în acest an”, spune el, și acesta este motivul pentru care NATO este un garant natural pentru orice acord. „Înțeleg că de fiecare dată când spun NATO, ei nu vor ca noi nici măcar să menționăm acest cuvânt, dar iată unde ne aflăm”, spune el.

El adaugă că ucrainenii „nu fac jocuri, … nu fac înțelegeri de culise, spunem ceea ce vrem să spunem, indiferent dacă rușii ascultă sau nu”.

Zelenski a mai afirmat că orice garanții de securitate pot fi oferite fie prin intermediul NATO, fie prin consolidarea armatei ucrainene, cu finanțare, arme și apărare aeriană.

Reuniunea dintre șefii diplomației americane și a celei rusești, de la Riad, nu s-a încheiat cu promisiunea Casei Albe – hotărâtă să se apropie de Moscova – că Ucraina va face concesii neplăcute.

Întreaga problemă a păcii în Ucraina urmează să fie încredințată altor echipe de negociere, ceea ce ar putea întârzia orice rezultat. Consilierul pentru securitate națională al SUA, Mike Waltz, a cântărit balanța „concesiilor teritoriale” și a „garanțiilor de securitate” pe care ambele părți ar trebui să le accepte ca realitate. Prima este ceva ce Kievul va trebui să dea, iar a doua probabil ceva ce Moscova va trebui să accepte.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA