Zece școli regionale din Republica Moldova vor fi renovate și dotate cu echipament modern, în cadrul „Programului de promovare a educației de calitate și a oportunităților de învățare pe tot parcursul vieții pentru toți”. Proiectul valorează zece milioane de euro și va fi implementat până în 2027.
„Proiectul o să ne sprijine atât pe partea de digitalizare a acestor instituții de învățământ, cât și pe partea de accesibilizare a lor. Aici, alături de UNICEF ȘI UNDP vom face investiții în zece instituții de învățământ, ceea ce ne va apropia de obiectivul nostru general de a ajunge la 75 de mln de euro investiți în această rețea”, spune Dan Perciun, ministrul Educației și Cercetării.
Zece din cele 35 de școli model selectate de Uniunea Europeană vor fi asigurate cu autobuze școlare, ceea ce va facilita accesul elevilor din sate. Tot în cadrul proiectului, vor fi organizate activități de orientare profesională pentru a contribui la îmbunătățirea legăturii dintre învățământul general și piața muncii.
Prezent la evenimentul de lansare, ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks, a remarcat că țara noastră a parcurs „un drum impresionant de modernizare”.
„Astăzi, capitalul uman, educație și competență sunt mai mult ca oricând în centrul eforturilor noastre comune. Ele devin cheie în calea de integrare europeană pe care a ales-o Moldova. Educație și cercetare reprezintă o parte importantă pentru aderare la UE. Proiectul pe care îl lansăm astăzi va sprijini Moldova și cetățenii săi în aceasta aspirație”, a menționat ambasadorul UE.
Programul lansat, joi, va contribui și la asigurarea accesului echitabil la educație pentru copiii cu cerințe educaționale speciale. În acest context, vor fi achiziționate tehnologii speciale, iar cadrele didactice vor fi instruite corespunzător. Infrastructura școlară va fi ajustată pentru a spori accesibilitatea pentru fiecare copil.
La evenimentul de lansare au participat peste o sută de profesori și directori de școală, reprezentanți ai Institutului Național pentru Educație și Leadership, precum și ai Centrului Republican de Asistență Psihopedagogică, care au salutat inițiativele propuse și s-au arătat entuziasmați de modernizarea procesului educațional.
„Suntem entuziasmați și avem speranța și încrederea că acest proiect va fi finalizat cu succes. Noi toți așteptăm o schimbare în învățământ.Dacă toată lumea va pune umărul, atunci acesta va avea un succes colosal”, afirmă Natalia Ștefan, director adjunct Liceul teoretic „Ștefan Vodă”.
„Observăm astăzi instituții mai dotate, în care copiii învață cu mai multă plăcere și comoditate. Sperăm că acest proiect va fi extins la toate școlile. După cum observăm, digitalizarea este aspectul zilei de mâine și copiii noștri trebuie să fie pregătiți pentru a face față tuturor provocărilor”, e de părere Silvia Reșetnic, specialist principal Direcția Educație Drochia.
Proiectul va fi implementat cu suportul financiar al Uniunii Europene în parteneriat cu Ministerul Educației și Cercetării, UNICEF și Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare.