Deputații din opoziție critică proiectul Pilotarea votului prin corespondență, elaborat de către deputații PAS. Socialiștii suțin că prin acest proiect se încearcă fraudarea alegerilor prezidențiale. În replică, autorii documentului neagă acuzațiile și susțin că implementarea acestuia a fost o solicitare din partea moldovenilor stabiliți peste hoatre, întrucât sunt nevoiți să meargă sute de kilometri pentru a-și exercita dreptul la vot.
”Votul prin corespondență, care se propune în Republica Moldova, doar pentru alegătorii din SUA și Canada trezește mari semne de întrebare. Totodată, crează și pericol de fraudarea alegerilor”, a spus Vlad Batrîncea, deputat BCS.
Deputații din opoziție mai spun că prin pilotarea proictului votul prin corespondență în SUA și Canada li se încalcă dreptul moldovenilor stabiliți în alte țări.
”Atunci, când statul crează premizie de încălcare flagrantă a drepturilor la egalitate. Crează premizii discriminatorie în raport cu ceilalți cătățeni ai Republicii Moldova care se află în alte țări”, spune Grigore Novac.
Deputatul PAS, Vasile Grădinaru susține că proiectul este implementat la solicitarea diasporei.
”Votul prin corespondență este necesar pentru statele în care distanțele până la secțiile de votare este mare. Și doi la mână, în statele în care nu se permite deschiderea secțiilor de votare în alt loc decât în consulate sau ambasade. De exemplu în Canada nu se permite deschiderea secțiilor de votare înafara ambasadelor și consulatelor, iar în Statele Unite există experiența votului prin corespondență. Pentru cetățenii care se află acolo este ceva familiar”.
Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Janis Mazeiks a declarat la postul național de radio că nu i s-a cerul sfatul și nu a oferit consultanță în cazul acestui proiect, însă a precizat că Moldova nu este prima țară care introduce votul prin corespondență.
Comisia juridică, numiri și imunități a înregistrat acest proiect în Parlament, iar în data de 7 martie va avea loc prima rundă de consultări la care sunt invitați deputați, experți și societatea civilă.