Votul prin corespondență ar putea costa bugetul național aproape 13 milioane de lei

Votul prin corespondență care va fi testat în Statele Unite ale Americii și Canada ar putea costa bugetul național aproape 13 milioane de lei, dintre care 8 milioane doar cheltuieli poștale. Despre aceasta a anunțat președinta CEC, Angelica Caraman, care a mai precizat că bugetul este unul estimativ, calculele fiind efectuate pentru un eșantion de 10 mii de alegători.

”Zece mii de alegători dacă vor opta să voteze prin corespondență și 20 de mii de alegători și am făcut aceste bugete. Primul buget indică cu tot cu achitarea tuturor remunerărilor membrilor biroului electoral  sunt circa 50 de mii de lei pentru activitatea unui birou și înmulțim cu patru. Buletine de vot care vor trebui expediate mai devreme alegătorilor este undeva 1 milion 700 de mii de lei.  Acoperirea costurilor pentru expedierea corespondenților vorbim de circa 8 milioane de lei. În total cheltuielile ară de 12-13 milioane de lei pentru 4 secții de votare”, a spus Angelica Caraman, președinte CEC.

Noi suntem conștienți că votul prin corespondență costă, mai scump decât votul obișnuit. Și nu în ultimul rând campania în Republica Moldova este foarte scurtă. Noi avem doar 30 de zile de campanie comparativ cu alte țări care au două luni de campanie”, a menționat Pavel Postică, vicepreședinte CEC.

Reprezentanții CEC dau asigurări că plicul expediat prin poștă alegătorilor va fi unul securizat.

”Am identificat acele sigile autocolante securizate, adică timbre care au semne de protecție și care fiind aplicate pe un buletin scos electronic la tipar în condiții obișnuite acasă îi oferă statut de document oficial”, a mai spus Postică.

Președinta CEC, Angelica Caraman a mai precizat că alegătorii care vor solicita votul prin corespondență vor trebui să se înregistreze pe o platformă special creată cu 30 de zile înaintea scrutinului.

”20 de zile până la alegeri sunt expediate către alegători aceste plicuri. Conținutul plicului este un plic exterior, care conține instrucțiunea pentru votare, o declarație pe propria răspundere care alegătorul va trebui să o semneze că se apține de la votul multiplu și că asigură secretul votului și sunt trei plicuri depersonalizate cu buletine de vot pentru turul 1, pentru turul 2 și referendum”.

Reprezentanții CEC susțin că este important ca votul prin corespondență să fie testat la alegerile prezidențiale.

”Noi suntem republică parlamentară și foarte mult contează alegerile parlamentare, respectiv pentru a putea pune în aplicare pentru scrutinul parlamentar, care este cel mai important la scară largă. Noi ar fi fost ideal să testăm și să pilotăm această metodă alternativă de vot la un scrutin național. Primul scrutin național este alegerile prezidențiale”. 

Proiectul de lege care prevede testarea votului prin corespondență a fost votat în prima lectură. După mai multe consultări publice și modificări operate, deputații urmează să voteze proiectul și în cea de-a doua lectură, astfel încât noul mecanism să poată fi testat la alegerile prezidențialele din toamna acestui an, în SUA și Canada.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media