Vot cu ”obiecții mari”. Proiectul care limitează efectuarea decontărilor în numerar, votat de Guvern

Guvernul a aprobat proiectul de lege care prevede limitarea folosirii numerarului în economie și orientarea spre efectuarea plăților prin transfer. Autoritățile spun că vor astfel să curețe fluxul de numerar ca de acesta să nu beneficieze grupurile criminale. Proiectul a fost criticat de Confederația Națională a Patronatului, care a solicitat amânarea votului.

Potrivit notei infromative, acest proiect vizează persoanele juridice, organizațiile necomerciale, persoanelor fizice care desfășoară activitate de întreprinzător sau care cumpără bunuri imobile sau mijloace de mijloace de transport.

Printre principalele prevederi se numără:

– instituirea obligației pentru persoanele prenotate de a preda prestatorilor de servicii de plată ce le deservesc toate surplusurile de numerar ce depășesc necesarul minim pentru efectuarea decontărilor pentru următoarele 3 zile lucrătoare, cu unele excepții, retribuirea muncii și altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă, onorarea obligațiilor față de bănci, organizații de creditare, etc.

– stabilirea cazurilor permisive de efectuare a decontărilor în numerar nelimitat, și anume:
a) retribuirea muncii și altor plăți generate în temeiul relațiilor de muncă;
b) acordarea de credite de către bănci, organizații de creditare nebancară, asociații de
economii și împrumut, și alte entități abilitate prin legi speciale să acorde credite, și
respectiv, onorarea obligațiilor față de entitățile prenotate, care decurg din activitatea de
creditare;
c) efectuarea decontărilor cu instituțiile și autoritățile publice;
d) cauțiuni, garanții, alte plăți în cadrul cauzelor penale efectuate către instituțiile și
autoritățile publice

– limitarea comisioanelor aplicate pentru efectuarea decontărilor prin transfer, în scopul echilibrării sarcinii create de obligativitatea efectuării tranzacțiilor prin transfer.

Potrivit Guvernul, acest proiect  va asigura creșterea transparenței și securității tranzacțiilor, combaterea evaziunii fiscale și a concurenței neloiale.

Patronatele: ”Sunt obiecții mari”

Președintele Confederației Naționale a Patronatului din Republica Moldova, Leonid Cerescu, a spus în cadru ședinței de Guvern că „acest proiect de lege nu a primit aviz favorabil a grupului de lucru a comisiei de stat”.

Sunt obiecții mari. La fel, comunitatea contabililor au mari obiecții. Poate este cazul să consultăm acest proiect suplimentar, înainte de a-l adopta în cadrul ședinței de Guvern? Rugămintea noastră”, a declarat Cerescu.

Premierul Dorin Recean a spus că  autoritățile „trebuie să se mobilizeze și să reducă maxim posibil utilizarea numerarului”.

Limitarea numerarului ajută și la lupta împotriva corupției. Iată noi ce avem în ultima perioadă, lumea umblă și corupe alegătorii anume cu numerar. Așa că înțeleg preocupările dumneavoastră. Pe de altă parte, noi ca societate toți trebuie să ne mobilizăm și să reducem maxim posibil utilizarea numerarului.  Stimați colegi, rog să susținem proiectul”, a declarat Recean.

Potrivit analizei Centrului de armonizare a legislației, proiectul nu are ca scop armonizarea legislației naționale la cea a Uniunii Europene.

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media