Vor fi simplificate procedurile vamale. Prevederile noului Cod Vamal

Toate procedurile vamale vor fi digitalizate treptat cu începere din 1 ianuarie 2024, potrivit noului Cod Vamal. Pentru implementarea noilor prevederi Serviciul Vamal a obținut un sprijin financiar de aproximativ 40 de milioane de lei din partea partenerilor externi.

Mesajul care este transmis de noi astazi, este că, începand cu 1 ianuarie 2024, Republica Moldova, inclusiv autoritatile vamale, agenti economici, vor trece la procedura complet digitală de declarare a mărfurilor, atât la import, la export, cât si la alte regimuri speciale. Digitalizare este un principiu de bază si unu din angajamentele pe care ni le-am asumat si care știu cu certitudine că-l vor implementa pe parcursul 2024, care va reduce din birocratie,  eventuale acte, ce tin de integritate, si va fi un benificiu în favoarea agentilor economici”, Igor TALMAZAN, Director Serviciul Vamal al Republicii Moldova.

Potrivit Serviciului Vamal, noul Cod va asigura armonizarea deplină a legislației vamale și va facilita procesul de integrare la piața comună a UE.

Acordul de asociere a Republicii Moldova si UE, oferă o bază stabilă de cooperare pentru agentii economici de a face busines, de a se dezvolta si de a dezvolta economia Republicii Moldova. Iar UE în partea sa de partener comercial nr.1 a Republicii Moldova, vine să sustină eforturile autoritatilor în modernizarea cadrului legal și aducerea acestuia la bunele practici, care sunt realizate în UE„, a explicat Vasile PLAMADEALA, ofiter comercial Delegatia UE în Republica Moldova.

La această etapă, Serviciul Vamal pregătește un nou proiect de comun cu USAID, care prevede implementarea pe viitor a rândului electronic potrivit modelului european. Potrivit unor date preliminare, implementarea sistemului ar putea costa 5 milioane de dolari.

„E un sistem digital, care începând de la intrarea de parcare, cu cititoare de numere, cu automat care transmite aceste informatii către autoritatile vamale, inclusiv prin transpunerea datelor din pasaportul tehnic al autocamionului, si noi deja să putem facem această programare electronică. Acesta este un model clasic, original, care ar corespunde la toate cerintele de rânduri electronice”, a precizat Vasile PLĂMĂDEALA, ofiter commercial Delegatia UE în Republica Moldova.

Autoritățile din domeniu susțin că, în urma armonizării procedurilor vamale cu cele ale Uniunii Europene, mediul de afaceri va avea parte de mai multe beneficii, cum ar fi utilizarea tehnologiilor moderne de control vamal. Printre procedurile care urmează să fie implementate se numără validarea automată a declarațiilor de export și o procedură digitalizată pentru efectuarea controlului vamal după principii clare definite

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media