Vladimir Bolea: Guvernul nu susține propunerea „Forței Fermierilor”. Moratoriul nu poate fi aplicat sub nicio formă

Guvernul nu susține propunerea reprezentanților Forța Fermierilor privind redistrubuirea din fondul AIPA pentru anul 2024 și redirecționarea a 500 mln de lei pentru acordarea de compensații producătorilor de porumb și floarea soarelui. Propunerea este considerată descriminatorie în raport cu ceilalți agricultori și agenți economici din agricultură care au făcut investiții în 2023 și au mizat pe subvenții. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea.

Așa-numitul moratoriu  propus de Forța Fermierilor nu poate fi aplicat sub nicio formă, pentru că nu există o formă legală în Moldova în baza căreia ar putea fi declarată o astfel de formă de susținere. Nici CSE nu are astfel de împuterniciri. Legislația din Moldova prevede foarte clar că nicio entitate nu poate interveni în relațiile private  între doi agenți economici. Nimeni nu poate interveni între bancă și agentul economic care și-a luat credit. Nu există cadru legal care ar permite astfel de intrevenții. Din acest considerent noi propunem să ne axăm pe lucruri care pot fi făcute, să identificăm un cadru legal în baza căruia am putea interveni și veni cu suport real și legal pentru agricultori din Republica Moldova”, a menționat ministrul.

Acesta a menționat că acțiunile pe care urmează să le întreprindă autoritățile sunt orientate întru susținerea agricultorilor care sunt în dificultate.

Soluții în acest caz: Comisia va stabili gravitatea problemei, după ce fiecare caz în parte va fi analizat pe 4 dimensiuni: 1 – de la bănci; 2- de la asociația transportatorilor și distribuitorilor  de imputuri; 3 – de la microfinanțare; 4- de la asociația administratorilor de insolvență”, a explicat ministrul.

Doar după o astfel de analiză, va fi stabilit modul de suport dar și valoarea sumei alocate.

Referitor la situația producătorilor de creale din țară, oficialul a dat asigurări că ministerul lucreaza pentru identificarea de soluții eficiente și legale de a veni în ajutorul și suportul acestui tip de activitate.

A avut loc o primă ședință, la care au participat reprezentanți ai Ministerului de Finanțe, de la Inspectoratele Fiscale, reprezentanți ai Băncilor, inclusiv ai structurilor comerciale care importă  inputuri, pentru a stabili un început de dialog. Procesul de elaborare a unui cadru de suport pentru acest tip de fermieri s-a început.  În cadrul întrevederii s-au identificat două categorii de agenți economici care se ocupă de producerea de cereale. În primul rând vorbim de agricultoriii care au așa-numitele acte de constatare a secetei de la CSE raionale”, a spus ministrul.

Acesta a adus la cunoștință că în doar câteva zile 15 cereri au parvenit la Camera de Comerț, ce umează a fi examinate, iar ulterior eliberate certificatele de situație de forță majoră pentru a fi prezentate la bănci sau agenți economici cu care fermierii au relații comerciale.

A  doua categorie de agricultori producători de cereale care astăzi sunt într-un număr mai mare, în urma lucrului Comisiei urmează să stabilim exact care este numărul lor,  sunt agricultorii care nu au suferit de la secetă, dar se confruntă cu impedimente în procesul de stabilire a prețului de comercializare a cerealelor  și noi trebuie să lucrăm să identificăm soluții pentru aceste două categorii”, a mai spus Bolea.

Demnitarul a informat că va avea întrevederi cu reprezentanții băncilor, specificând că în Republica Moldova în total sunt 11 bănci comerciale, și doar 6 din ele acordă credite pentru agricultori.

În cadrul reuninunii va fi stabilită lista agenților economici care au credite la băncile comerciale, dar și, în urma unui studiu dinamic pentru ultimii 5 ani de zile, se va stabili care era procentul de agricultori care au intrat în incapacitate de plată sau au fost pasibili de a fi trimiși în insolvență sau nu și-au putut onora obligațiunile la plata creditelor, dobânzilor și în ce perioadă au apărut problemele cu care aceștia se confruntă actualmente.

Vladimir Bolea susține că autoritățile vor lua în calcul motivele obiective care au determinat agriculorii să ajungă în incapacitate de plată, după care se va veni cu soluții pentru cei care au consecințele situației actiuale.

DESCHIDE ȘI: Discuțiile dintre fermieri și autorități s-au încheiat. Tehnica agricolă rămâne în PMAN

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media