foto:deschide.md

Vizitele la Moscova, problemă de securitate națională? Un grup de preoți militari pleacă în pelerinaj în Rusia

Încă un grup de preoți va zbura în Rusia pentru a participa la „pelerinajele” organizate de Patriarhia Rusă. Pe 8-9 septembrie la Moscova ar urma să plece 30 de preoți militari. Potrivit surselor deschide.md din cadrul Mitropoliei Moldovei, grupul va fi condus de episcopul de Ceadîr-Lunga, Nicolae Roșca, colonel, președintele Sectorului Sinodal Activitate Pastorală în MAI, Ministerul Apărării şi Organele de Drept.

Din listă, întocmită de protopopul de Criuleni și Dubăsari, Oleg Vieru, fac parte aproximativ 30 de preoți, majoritatea militari, precum protoiereul mitrofor Adrian Toia, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din orașul Durlești; arhimandritul Irinarh (numele lumesc Ion Costru), starețul sfintei mănăstiri Țigănești; preotul Dan Grigori; protoiereul Lilian Ciubatîi, blagocinul raionului Briceni; prot. mitr. Igor Cojocari, protopop de Rezina; prot. Dumitru Darmancev, parohul bisericii ”Sf. Irh. Alexie” s. Pohrebea, r. Dubăsari; Victor Ceban, preot-paroh al Bisericii cu hramul în cinstea „Sf. M. Mc. Dimitrie” din or. Anenii Noi; prot. mitr. Gheorghe Gavriliță, șef direcție Armata Națională din cadrul sectorului sinodal Activitate Spirituală în MAI, Ministerul Apărării și Organele de Drept; prot. mitr. Valeriu Gîțu; prot. mitr. Corneliu Dobrogeanu, vicepreședintele Sectorului Sinodal Activitate Spirituală în MAI, Ministerul Apărării și Organele de Drept.

Legitimațiile preoților militari

 

Jurnaliștii l-au contactat pe episcopul Nicolae Roșca, care ar urma să conducă grupul de ”pelerini” pentru a obține o reacție din partea domniei sale, precum și pentru a-l întreba dacă se vor întâlni cu preoții care sfințesc rachetele care omoară copii în Ucraina.

-Părinte Nicolae, avem așa o informație că dumneavoastră veți conduce un grup…

-Alo, nu se aude!

-Mă auziți acum?

-Da de unde aveți așa informație? Chiar mi-e interesant.

-Avem informația că o să conduceți un grup de preoți militari într-un pelerinaj la Moscova.

-Dar dumneavoastră ce aveți împotriva pelerinajelor?

-Eu doar vă întreb dacă este corectă informația, dacă o să vă duceți.

-Da eu pot să răspund, pot să nu răspund. Nu știu cu cine vorbesc, te-ai prezentat, dar eu pe telefon nu dau nicio informație. Sănătate și Doamne ajută!

-Deci, nu vreți să ne spuneți?

Contactat de Deschide.MD, Ministerul Apărării a comunicat că preoții militari nu sunt angajați ai instituției, colaborarea cu ei desfășurându-se în cadrul unui acord semnat în 2020 cu Mitropolia Moldovei. Totuși, călătoria acestora în Federația Rusă ar putea duce la interzicerea accesului lor la evenimentele desfășurate de Armata Națională.

Cu referire la participarea preoților militari în pelerinaje organizate de Federația Rusă, cu presupusă finanțare din surse ostile stabilității social-politice din Republica Moldova, comunicăm faptul că acești prelați nu sunt angajați ai Ministerului Apărării. Colaborarea Armatei Naționale cu preoții militari nu prevede nici o formă de subordonare instituțională și se desfășoară în cadrul unui acord semnat încă în 2020 de conducerea de atunci a Ministerului Apărării cu Mitropolia Moldovei și care prespune oferirea de asistență moral-sprituală pentru unitățile Armatei Naționale. Regretăm și condamnăm eventuala implicare a preoților vizați în activități cu tentă politică. În aceste condiții, Ministerul Apărării își rezervă dreptul de a revedea accesul acestor preoți la evenimentele desfășurate în unitățile Armatei Naționale” se notează în răspunsul Ministerului Apărării.

Până acum, au zburat în Rusia aproape 100 de preoți din Moldova, iar ONE TV a surprins o parte dintre aceștia pe Aeroportul Internațional Chișinău, unde s-au îmbarcat la bordul a două avioane pentru a ajunge la Moscova, cu escală la Istanbul. Majoritatea au refuzat să explice jurnaliștilor cu ce scop efectuează călătoria și cine suportă cheltuielile.

Anterior, Ziarul de Gardă a constatat că biletele pentru preoții din Moldova au fost procurate prin intermediul unei companii de turism din Rusia și au fost achitate în numerar, ceea ce permite ascunderea persoanei fizice sau juridice care a suportat cheltuielile.

Potrivit unei investigații publicată de portalul Deschide.md, acești preoți beneficiază de instructaje din partea Patriarhiei Moscovei și a lui Ilan Șor despre cum să influențeze rezultatele alegerilor prezidențiale și ale referendumului privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană. La finalul vizitei, fiecare preot paroh ar primi câte un card ”MIR”, emis de banca Promsviazbank, aceeași instituție financiară implicată în schema prin care Ilan Șor a încercat să cumpere voturile pensionarilor din Găgăuzia și Orhei, în schimbul unui ”ajutor” lunar de două mii de lei, se mai precizează în investigația jurnalistică. Preoților li s-ar promite că vor primi pe aceste carduri până la o mie de euro lunar, iar banii ar reprezenta „donații” pentru întreținerea bisericilor și salarii de la Patriarhia rusă.

Miercuri, Mitropolia Moldovei a emis un comunicat în care  anunță că aceste pelerinaje ar fi organizate de Patriarhia Rusă. Asta deși, anterior, vicarul Ioan Moşneguţu, care este chiar purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei, subordonată patriarhiei de la Moscova, a declarat presei că nu știe cine organizează aceste deplasări ale clericilor și nici cine suportă cheltuielile.

În comunicatul Mitropoliei Moldovei se precizează că inițiativa Patriarhiei Ruse de a organiza pelerinajele la Moscova pentru preoții moldoveni urmărește familiarizarea clerului moldovean cu patrimoniul spiritual și istoric al Bisericii Ortodoxe Ruse și consolidarea legăturilor frățești între aceste două Biserici Ortodoxe. „Pelerinajele, susținute financiar de Patriarhia Rusă, nu au avut scopuri electorale sau politice”, se mai precizează în comunicat.

Recent, jurnaliștii de la NordNews au intrat în posesia unor fotografii care contrazic mitropolia Moldovei și arată fețele bisericești de la Episcopia de Ungheni și Nisporeni petrecând în compania unor halbe mari de bere.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA