Vinul spumant: Cum se alege și se servește. Recomandările specialiștilor în alimentație

Vinul spumat este de nelipsit pe mese în perioada sărbătorilor de iarnă. Specialiștii în alimentație vin cu o serie de recomandări utile pentru consumatori. Este important ca acest produs să fie achiziționat din locuri autorizate, dar și să fie păstrat, deschis și consumat corect.

Atenție la conținutul de zahăr

ANSA recomandă consumatorilor să fie atenți la conținutul de zahăr în băuturile efervescente și să aleagă un spumant cu un nivel redus de zaharuri de maxim 12 g/dm3  (brut natur, extra brut, brut).

Vinurile efervescente se clasifică după următoarele categorii: vin spumant, vin spumant de calitate, vin spumant  de calitate de tip aromat, vin spumos, vin petiant și vin perlant. Vinurile spumante, vinurile spumante de calitate, vinul spumant de calitate de tip aromat și vinul spumos, se clasifică în: brut natur, extra brut, brut, extra sec, sec, demisec, demidulce, iar vinurile petiante și perlante sunt clasificate în: sec, demisec, demidulce și dulce.

Temperatura de servire a spumantelor

Eeste foarte importantă temperatura de servire a unei băuturi efervescente.

În funcție de culoare, cele albe și roze se vor savura la o temperatura de 8-10 grade C, cele roșii la 12 – 14 grade C, iar pentru a permite șiragului de bule să perleze fin, se recomandă de a servi aceste băuturi în pahare de tip „flute””, atarga atenția specialiștii ANSA.

Cum se deschide corect o sticlă de vin spumant

Sticla trebuie deschisă cu mișcări circulare. Trebuie rotită anume sticla și NU dopul, așa cum se face de obicei!

Un indicator de calitate este perlarea, afirmă reprezentanții ANSA.

„Bulele mici și persistente sunt un indiciu al calității vinului. Acestea apar frecvent în vinurile produse prin metoda tradițională, care implică o a doua fermentare în sticlă. Perlarea care durează mai mult timp în pahar sugerează un vin spumant de calitate. Perlarea ajută la eliberarea aromelor din vin, amplificând notele fructate, florale sau de patiserie. O perlare constantă accentuează prospețimea și intensitatea”, explică specialiștii.

La cumpărare, consumatorii sunt îndemnați să fie atenți și să  aleagă vinurile efervescente limpezi, fără impurități și/sau sedimente; să evite produse vândute în străzi (portbagajele mașinilor”, pe carosabil), chiar dacă prețul oferit este comparativ mai mic decât în unitățile comerciale;

ATENȚIE la spumantele ”pentru copii”

Vinurile spumante fără alcool, așa zise ”pentru copii”, conțin coloranți și aromatizanți care pot fi  periculoși pentru sănătatea copiilor Dumneavoastră”, bat alarma specialiștii în alimentație.

Totodată, aceștia fac apel către adulți să consume în cantități raționale, atenționând că consumul exagerat poate afecta grav sănătatea.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA