Fie acceptă ajutorul din partea Uniunii Europene, fie revin la situația de până la 1 februarie, lăsând populația în frig și beznă. Aceasta este decizia pe care autoritățile separatiste din stânga Nistrului trebuie să o ia până pe 10 februarie, când expiră ajutorul umanitar oferit de UE. Despre asta a vorbit premierul Dorin Recean, în cadrul unui LIVE pe Facebook, în care a răspuns la întrebările cetățenilor.
„Primul scenariu este că ei (n.r. pretinsele autorități de la Tiraspol) acceptă următoarea etapă de ajutor din partea Uniunii Europene, dar pentru asta trebuie să îndeplinească condițiile corespunzătoare, despre care am vorbit anterior. Dacă ei nu vor accepta să îndeplinească aceste condiții, atunci vor trebui să-și caute de sine stătător o soluție”, a explicat Dorin Recean.
Premierul a mai spus că așa-zisele autorități din regiunea transnistreană încearcă să-și realizeze o modalitate de a furniza gaze naturale. În aceste condiții statul, Republica Moldova, Guvernul, va veghea că această tranzacție să corespundă atât cu legislația Republicii Moldova, cât și cu legislația internațională, a adăugat premierul. Totodată, oficialul a precizat că, în cazul refuzului de a accepta condițiile impuse, suportul financiar oferit de UE nu va putea fi utilizat de regiunea transnistreană. Premierul a avertizat că, în cel mai sumbru scenariu, locuitorii din stânga Nistrului ar putea rămâne din nou fără energie electrică.
„În această situație, cei 60 de milioane de euro pe care i-a oferit UE, dar condiționat, nu vor putea fi utilizați de către cei din stânga Nistrului. Și da, cu părere de rău, există acel scenariu în care lumea rămâne fără energie, în întuneric, în frig și fără apă”, a spus prim-ministrul.
Un alt subiect abordat a fost situația Tiraspoltransgaz, care primește gratuit gaze naturale din UE, fără a achita TVA sau transport, dar continuă să colecteze bani de la cetățeni. În acest sens, Recean a subliniat că aceste gaze au fost oferite ca ajutor umanitar și, prin urmare, cetățenii din regiune nu ar trebui să plătească pentru ele. Totuși, el a precizat că viitoarele pachete de sprijin ar putea fi condiționate de un mecanism de creștere graduală a costului energiei pentru locuitorii din stânga Nistrului.
Amintim că, la 4 februarie, Uniunea Europeană a anunțat un pachet de sprijin pentru Republica Moldova ce se ridică la 250 de milioane de euro și face parte dintr-o Strategie pe doi ani pentru Independența Energetică și Reziliența Moldovei.
Dorin Recean a preciat că pachetul pentru independență energetică conține și o componentă pentru malul stâng al Nistrului. UE propune alocarea a 60 de milioane de euro pentru acoperirea necesităților energetice ale regiunii transnistrene până la mijlocul lunii aprilie. Datorită acestei componente, va fi acoperit 70% din consumul social, care a fost până la criză.
Totuși, această asistență va fi valabilă cu condiția asumării unor lucruri de către regiunea separatistă și anume:
- regiunea separatistă va întreprinde acțiuni concrete prin care se vor respecta drepturile omului și libertățile fundamentale în regiune. Acestea trebuie convenite cu Guvernul Republicii Moldova până a fi valorificat ajutorul;
- tarifele la energie vor fi adaptate la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune;
- companiile mari, care exportă produse, vor trebui să achite prețurile de piață pentru energie;
- consumatorii industriali, cu consum mare de energie, vor fi excluși din pachetul de sprijin.