VIDEO Valentin Ajder: Proiectele culturale moldo-române contribuie la europenizarea Moldovei

 Integrarea europeană se face în primul rând prin cultură, iar proiectele culturale moldo-române contribuie la europenizarea Republicii Moldova. Declarația aparține lui Valentim Ajder, director de editură din România, originar din țara noastră și a fost făcută în cadrul interviului realizat în contextul campaniei „Europa de lângă noi”, lansată de ONE TV și STAR TV. Potrivit lui Valentin Ajder, apartența la UE nu înseamnă în niciun fel pierderea identității naționale.

„Nu știu dacă e o condiție pierderea specificului și nu știu dacă ăsta ar fi prețul integrării să pierzi ceva, nu cred. Așa cum francezii, englezii, germanii, bine, englezii au ieșit un pic din ecuație, dar celelalte țări nu cred că au pierdut nimic, integrându-se. Adică nu ne pierdem identitatea, dacă eu știu, facem acum o asociație pentru protecția ierbii pe care o călcăm în picioare, nu? Dumneavoastră rămâneți cu propria identitate, eu o păstrez pe a mea, ne întâlnim, dar mai presus de identitățile personale, naționale, culturale, este o sintagmă a lui Mircea Vulcănescu, identitatea de atitudine. Asta ar fi forma de identitate care ne-ar uni, indiferent de granițe, indiferent de naționalități, indiferent de preocupări chiar”.

Referindu-se la beneficiile resimțite în România odată cu aderarea la UE, Valent Ajder a scos în evindență accesul la fonduri europene pentru realizarea proiectelor culturale și a proiectelor privind conservarea obiectivelor de patrimoniu.

„Există sigur suficiente fonduri pentru dezvoltare culturală și nu numai culturală. Fonduri foarte multe sunt. Probabil ați fost de curând, în ultimii ani, în marile orașe, începând cu Bucureștiul, terminând cu Oradea, Timișoara și se văd deja efectele ajutoarelor europene, se văd inclusiv pe fațadele clădirilor care sunt renovate, sprijin din partea Europei există doar că există și niște obligații din partea beneficiarilor, niște caiete de sarcini destul de precise care trebuie respectate”.

Cetățenii români s-au simțit mai liberi odată ce au devenit cetățeni ai Uniunii Europene și au beneficiat de libera circulație în spațiul comunitar, a mai spus directorul de edutură Valentin Ajder.

„Îți dă o stare de libertate în primul rând. Probabil, libertatea și voința sunt cele două temelii ale oricărei creații și a oricărei lumi, până la urmă. Lumile să fac din voință și libertate”.

Acest material jurnalistic este realizat în cadrul proiectului „Promovarea avantajelor aderării Moldovei la UE prin exemplul experienței României”, finanțat de Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conținutul acestui material jurnalistic nu reprezintă poziția oficială a Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA