Universitățile din Chișinău și-au prezentat ofertele de admitere pentru anul de studii 2025-2026 în fața a sute de elevi veniți din mai multe raioane ale țării. Copiii au fost aduși organizat de Ministerul Educației și Cercetării. Autoritățile își doresc astfel să promoveze învățământul superior din Republica Moldova și să-i ajute pe viitorii absolvenți să se informeze cu privire la admitere.
De dimineață, Universitatea Pedagogică „Ion Creangă” din Capitală și-a deschis ușile pentru 170 de elevi din raioanele Ialoveni și Nisporeni. Studenții le-au prezentat viitorilor absolvenți de liceu tot ce este mai atractiv, astfel încât orice specialitate să fie cât mai atrăgătoare, în special cea de profesor.
”Noi mereu zicem că suntem studente în Republica Moldova și avem toate condițiile necesare. Bursă bună, condiții bune, săli dotate cu table interactive plus la toate și condițiile din cămine, sunt bine pregătite, bine dotate”.
Elevii au făcut cunoștință cu sălile de studii dar și cu profesorii.
”În mintea mea credeam că nu va fi atât de frumos și vom avea atâtea oportunități pe care să ni le poată oferi această universitate. După vizita care am făcut-o am rămas plăcut surprins, are o infrastructură foarte frumoasă”.
Rectorul Universității Pedagogice „Ion Creangă” anunță că, în acest an, instituția oferă noi oportunități pentru studenți. Spațiile pentru învățământ au fost renovate și dotate conform standardelor internaționale. Studenții au posibilitatea de a participa la programe academice în țările europene. Vor avea posibilitatea să învețe de la profesori din SUA, Franța, Germania, Austria și Italia. De asemenea, universitatea oferă burse ce pornesc de la 3000 de lei și cazare în cămin.
”Avem spații de studii și putem primi un număr mare de studenți. Evident ne dorim studenți la matematică, la fizică, chimie, biologie. Spre regret aceste programe nu sunt atât de atractive pentru elevi. De aceea depunem efort să aducem cât mai mulți absolvenți în aceste programe, care sunt extraordinar de frumoase și solicitate pe piața muncii”, Alexandra Barbăneagră, rector, Universitatea Pedagogică de Stat ”Ion Creangă”.
”Avem multe tehnologii, avem un cabinet la didactica fizicii din proiectul Băncii Mondiale. Avem cursuri de formare pentru profesori. Suntem în proces de schimbare radicală mai ales în dimensiunea tehnologică, dotarea cu cele mai moderne echipamente, senzori, panouri interactive”, Viorel Bocancea, conferențiar universitar, catedra Pedagogie și Psihologie Generală.
Și holurile Universității Tehnice din Moldova au fost pline de elevii din clasa a 12-a. Studenții i-au încurajat că la UTM pot găsi o specialitate pe placul lor.
”Noi avem nevoie de fete la inginerie ca să combatem mitul că e doar pentru bărbați. Și femeile își pot găsi job bine plătit, haideți cu mine”.
Reprezentanții Universității Tehnice afirmă că au foarte multe locuri la buget și își așteaptă viitorii studenți.
”Universitatea tehnică salută inițiativa MEC „Învață acasă”. Rolul nostru este să arătăm că suntem o universitate dotată, modernă. Avem o gamă foarte variată de studii peste 70 din diferite domenii”, director-adjunct aș centrului de Consiliere și Orientare în Carieră, UTM.
Universitățile din Chișinău vor continua să organizeze Ziua Ușilor Deschise în lunile martie și aprilie.