VIDEO Unici în felul lor. Mulți dintre copiii care suferă de autism au abilități excepționale

Sunt unici în felul lor. Mulți dintre ei au abilități vizuale excepționale, abilități muzicale și academice deosebite. Aproximativ 40% dintre ei au un intelect peste medie şi, în general, cu toţii au modalități “atipice” de a vedea lumea.

Vorbim despre persoanele care suferă de autism sau de tulburări din spectrul autist. O afecţiune, care nu poate fi tratată şi reprezintă o provocare atât pentru persoanele afectate cât şi pentru familiile acestora.

În fiecare an, pe 2 aprilie, este marcată Ziua Internaţională a Conştientizării Autismului, iar cei care cunosc problema fac apel la toleranță și amintesc că acești oameni au aceleși drepturi și își doresc să se integreze în societate, dar nu să fie discriminați și marginalizați.

Cred că succesele lui îmi dă putere să merg înainte.

Pe Mihai l-am întâlnit la lecția de lima română. Băiatul citea și cu ajutorul mamei scria în caiet. Violeta Moga povestește că de la o vârstă fragedă a observat că copilul său avea un comportament diferit decât al semenilor lui, ceea ce a și alarmat-o.

Avea jocuri repetitive, practic nu socializa cu nimeni, nu avea interes să se joace cu cineva, să accepte pe cineva, nu accepta jucăriile noi. Diagnoza oficială am primit-o când trebuia să îl dau la grădiniță la școală, dar eu undeva știam ce are”, afirmă Violeta Moga, părinte.

Zilnic mama băiatului îl ajută la lecții, dar când obosește, Mihai evadează în lumea sa și desenează litere.

Am început să citesc mai mult, am lăsat serviciul ca să îl pot să îl ajut. Eu i-am făcut un program care este activ toată ziua, la școală 4-5 lecții, după care mergem la Centrul Fluturele Albastru unde face logopedie și psihopedagogie, face ore de acordeon și pian, înot”, spune femeia.

Mihai despre ce flori s-a vorbit? Ghiocei. Și încă? Aerul. Și încă? Viorele. Despre Ghiocei și viorele, bravo Mihai. 0.18

Colegii de clasă spun, că inițial le-a fost greu să înțeleagă cu ce se confruntă Mihai, dar mai târziu l-au văzut ca pe un adevărat exemplu.

Când am venit prima dată aici, la școală, am văzut că Mihai era un pic mai diferit decât ceilalți, iat după câteva zile a văzut că el e foarte, poate citi bine, nu chiar ca ceilalți copii, dar poate citi destul de bine. Cum voi îl ajutați când este un pic mai agitat? Mihai, nu striga, sau „poftim o foaie să desenezi”, că el cu foaia se liniștește”.

Cu toate că Mihai este un copil mai deosebit de cât noi, noi ne împăcăm bine cu el, nu îl tratăm ca pe cineva diferit, el tot cu noi este în clasă și face parte din familia noastră a clasei. La zilele de naștere noi îl invităm de fiecare dată noi nu vrem ca el să rămână în urmă și încercăm să îl facem cât mai fericit”.

În Chișinău sunt doar patru Centre Specializate gratuite care îi ajută pe copiii care suferă de autism să-și dezvolte abilitățile. Însă, potrivit părinților, locurile sunt limitate și termenul de frecventare e doar de un an. Însă pentru a face progrese în dezvoltare este nevoie de multă muncă, iar părinții sunt nevoiți să cheltuiească foarte mulți bani pentru servicii contra cost.

„Cei de la Direcție ne spun că statul nu e vinovat că voi aveți astfel de copii și nu ar trebui să vă plătească. Într-adevăr necesitatea este mare cu astfel de copiii ca să fie o etapă mai înaltă pentru copilul nostru trebuie să facem, dar dacă nu ne dă susținere nimeni nu putem să ridicăm aripi, când nu este susținere de foarte greu”, spune Ina Alexa, părinte.

„De la 2 ani noi am început a face și terapii și logopedii și kinetoterapie toate aceste terapii sunt foarte costisitoare. Practic este nevoie minim de 15-17 mii pe lună doar pentru terapii și ca să avem un spuport din partea statului nu îl avem pentru a compensa aceste terapii sunt pe contul părinților, ceea ce există sunt aici unde ne aflăm centre municipale, care sunt foarte limitate în locuri, ca să nimerești e foarte complicat”, spune Aliona Doruș, părinte.

Autismul este o tulburare severă de dezvoltare, de natură neurobiologică, care poate apărea la naștere sau până la vârsta de doi ani. Primele semne apar după vărsta de 12 luni spun specialiștii neurologi.

„Dacă copilul nu menține contact vizual când i se adresează, când se joacă cu părinții când părintele ceva îi povestește dacă nu are gest indicator, nu folosește degetul arătător, ca să arate un obiect sau să atenționeze la ceva când nu apar primele cuvinte până la un an de zile, când această vocalizare este monotonă, una și aceleași sunete, una și aceeași intonație, acestea sunt primele semne când un părinte a unui copil care în jur de 12 luni poate să își dea seama că ceva nu este bine”, explică Tatiana Lozan, medic neurolog pediatru.

Tatiana Lozan afirmă că nu există niciun tratament medicamentos pentru tratarea autismului. Cu ajutorul terapiilor comportamentale, copiii cu autism au șanse de a obține abilități pentru o viață independentă, spun specialiștii în medicină.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media