Trupul neînsuflețit al fotojurnalistului Nicolae Pojoga, cel care a imortalizat unele dintre cele mai importante momente din istoria Republicii Moldova, va fi adus miercuri, ora 17:00, la biserica Sfânta Teodora de la Sihla din Chișinău. Joi, Nicolae Pojoga va fi condus pe ultimul drum și va fi înmormântat în satul său natal, Ciuciuleni, raionul Nisporeni.
Fotojurnalistul Nicolae Pojoga s-a stins din viață la vârsta de 74 de ani. A lăsat în urma sa sute de fotografii care au devenit un simbol al luptei poporului nostru pentru libertate și suveranitate. Foști colegi sau oameni care i-au admirat curajul i-au adus un ultim omagiu celui care, de-a lungul vieții, a arătat ce înseamnă jurnalismul social.
Nicolae Pojoga s-a născut pe 17 aprilie 1950 în comuna Ciuciuleni, raionul Nisporeni. A absolvit Facultatea de Fizică şi Matematică a Universității de Stat din Chișinău în anul 1972, dar și-a dorit mereu să fie jurnalist.
„M-am pomenit în jurnalism fără drept de a scrie, pentru că acest drept vine odată cu o hârtie care certifică faptul că ai fost filolog sau că ai făcut studii și am ales fotografia chit că la facultate făcusem un curs de fotografie.”
Atunci când a început războiul de la Nistru, în 1992, Nicolae Pojoga a mers acolo și a făcut o sută de fotografii. În 2019, Nicolae Pojoga a lansat un „Album de război” cu imagini din timpul conflictului.
„Am văzut moartea alături, ea este oribilă. Ea se vede la război, ea miroase. Moartea miroase”.
Nicolae Pojoga a fost martorul tuturor evenimentelor marcante așa ca Podul de flori sau semnarea Declarației de Independență a Republicii Moldova.
„Fiind și leneș, și pacifist, și iubitor de cafele și de discuții, în același timp, mă atrage conflictul, lucrul la tensiuni mari. Una cu alta, când se întâmplă ceva, până astăzi am acest reflex, să pun mâna pe cameră și să ies. Nu știu de unde vine asta”.
„A pus mâna pe cameră” și a plecat la București atunci când a început Revoluția din România. Jurnalistul Gheorghe Erizanu își amintește că Nicolae Pojoga a făcut reportaje din zonele fierbinți ale anilor 90, a fotografiat evenimentele din Bucureștii lui decembrie 1989. Apoi i-a împrumutat sacii de fotografii și rollfilm unui regizor român, care voia să facă un film despre revoluția din decembrie. Regizorul a uitat să-i întoarcă imaginile utilizate în film. Dacă fotografiile lui Nicolae Pojoga ar fi fost adunate în album, ar fi fost cel mai bun album al lui decembrie 1989. Nicolae zice că a uitat numele regizorului. Eu știu că el nu vrea să-l spună.
Nicolae Pojoga a învățat singur să facă fotografie, în anii în care, în țara noastră, nu exista fotojurnalism. Cei care l-au cunoscut spun că fotojurnalistul a ținut mereu să împartă tot ce știe cu cei mai tineri. El a predat 18 ani la Școala de Jurnalism din Moldova.
„La cursurile domnului Pojoga era liniște. Adică toți era cu urechile ciulite, pentru că era un povestitor foarte bun. Îl puteai asculta veșnic. El i-a învățat pe studenți să vadă ceea ce alții nu văd într-un cadru, să caute echilibrul în haos. Avea un foarte mare respect pentru oamenii pe care îi fotografia”.
În ultima perioadă, Nicolae Pojoga s-a retras din spațiul public, din cauza unor probleme de sănătate cu care s-a confruntat. În 2021, pentru realizări de excepție, spirit civic și implicare plenară în viața societății, Nicolae Pojoga a fost decorat cu Ordinul Republicii, cea mai mare distincție în stat.
„-Ați alege din nou să vă legați viața de fotografie, să reluați acel parcurs pe care l-ați avut până acum sau ați schimba ceva? -Îmi amintesc de răspunsul unul celebru, întrebat dacă ar schimba ceva în viață. El a răspuns: poate aș schimba cărarea, frizura. Nu e posibil să evit această ispită și aș face tot ce am făcut până acum. Tot ce am făcut a fost minunat”.