VIDEO Transformă ața și cuiele în adevărate opere de artă. Descoperă povestea meșteriței Elena Beznos

A visat să ajungă doctor în științe și să creeze propriul soi de măr, însă viața a scris un alt scenariu pentru ea. Elena Beznos din Chișinău are o pasiune inedită, care de mai bine de 15 ani îi alină nu doar sufletul, dar o ajută să câștige și bani. A învățat singură să creeze adevărate opere de artă din ață și cuie. Și-a desăvârșit tehnica, muncind zi și noapte sub acompanimentul sunetului produs de firul de ață, iar acum își împărtășește experiența cu cei mici.

Am găsit-o pe Elena Beznos în atelierul ei, înconjurată de copii curioși să afle cum să combine iscusit ața, cuiele și lemnul.

După ce au urmărit captivați jocul haotic al firului de ață, plimbat cu dibăcie de meșteriță de la un cui la altul, entuziasmați copiii și-au încercat puterile.

Elena ne-a povestit că este pasionată din copilărie de lucru manual, iar atunvci când s-a aflat în concediu de maternitate a decis să încerce o activitate nouă.

”Visul meu era să creez soiuri noi de plante și anume de măr, dar situația noastră cu știința era cam șubredă eu fiind cu copil mic am încercat o altă cale. Tot timpul am fost frapată de lucru manual, tot timpul eram în căutarea anumitor activități mai speciale, mai specifice, mai deosebite și așa am dat într-o revistă de tablouri de genul ăsta executate din cuie și ață, mi-a plăcut foarte mult, am încercat și prin metoda încercărilor și greșelilor am reușit să ajung la un anumit nivel.”

În primăvara anului 2008, meșterița și-a expus pentru prima dată lucrările în centrul Capitalei. Reacția și aprecierea oamenilor i-au dat curaj să realizeze cât mai multe lucrări în această tehnică.

”Eu eram una din primele care am început la noi în țară să facă această îndeletnicire să mă ocup de string art. Atunci când am început să ies pe la expoziții am văzut că sunt cu adevărat întrebate, cu adevărat oamenii apreciază și asa mi-a dat și mai mare imbold să merg mai departe.  Era un domn acolo, mi-a zis arată-mi toate lucrările care le ai și mi le-a cumpărat pe toate.” 

Cu un an mai târziu, Elena devine primul meșter în string art cu carnet de membru al Uniunii Meșterilor Populari din Moldova.

”Au fost prezentate lucrări în stil tradițional strugure, stema Moldovei, pomul vieții. Eram o noutate, poate asta și a fost mai mare imbold să fiu primită în uniune că e ceva mai deosebit.”

Realizarea unui tablou în tehnica string art durează de la câteva ore până la luni întregi, iar prețul unei lucrări depinde de complexitate și dimensiuni. Cea mai mare lucrare realizată de Elena a fost un covor in stil tradițional de 2 pe 3 metri. Meșterița a muncit la el 3 luni. Însă aceasta nu a fost cea mai complicată lucrare pre care a realizat-o până acum.

”Am făcut o lucrare pentru o companie lucrarea nu era atât de mare 40 pe 60 cm dar era un logo era destul de complicat avea elemente mărunte mi-a părut dificilă.”

Zilnic, femeia încâlcește zeci de metri de ață și bate sute de cuie. Alegerea aței pentru fiecare lucrare nu este întâmplătoare, spune meșterița; depinde mult de imaginea pe care trebuie să o realizeze. Lucrează cu ață fină de mătase și ață moale de bumbac.

”La diferite lucrări folosesc diferită ață, spre exemplu pentru lucrarea asta este folosită ață de mătase un pui mai groasă în lucrarea cheia sol e tot de mătase dar mai fină și lucrarea e mult mai fină.”

A vrut să renunțe de mai multe ori la această îndeletnicire, însă dragostea pentru artă i-a dat curaj să depășească obstacolele și să-și valorifice munca. Fiecare creatie este o parte din sufletul ei și nu își poate imagina o zi sa nu bată cuie. Pentru ea fiecare fiecare fir de ață plimbat de la un cui la altul reprezintă o adevărată evadare din cotidian. După ce și-a definitivat tehnica, Elena a decis să transmită mai departe ceea ce a învățat să facă.

”O pasăre care le place la copii dar asta am avut un băiețel care a venit 0.09 MUSCA 0.14 a făcut cu nervuri frunza așa cu linii.”

Până acum Elena a creat mii de tablouri.

”Cheia sol este comandată pentru cadouri pentru artiști și este foarte mult întrebată. Acest gen de lucrare a ajuns și la a le oferi cadou unui muzician în famile, acest gen de lucrare a ajuns la Eugeniu Doga, Gheorghe Mustea și la mulți artiști renumiți, profesori de canto și peste hotare, este o lucrare renumită.”

Tehnica string art a fost folosită pentru prima dată de Mary Everest Boole în 1832 în Marea Britanie, pentru a face ideile matematice cât mai accesibile copiilor. În 1970, tehnica capătă o popularitate în țările occidentale, când numeroase gospodării aveau câte un tablou hand-made pe perete. În țara noastră aceasta este aplicată pentru prima dată în 2005.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media