În Moldova se nasc tot mai puțini copii. Vârsta medie a mamelor aflate la prima naștere este în creștere, se arată într-un raport al Biroului Național de Statistică. În 2024, s-au născut cu 500 de copii mai puțin decât în anul precedent, iar femeile nasc, în medie, cu un an și jumătate mai târziu. Experții în economie și sociologie afirmă că această tendință are efecte negative atât asupra societății, cât și asupra economiei țării.
„Conform datelor Biroului Național de Statistică, în 2024 s-au născut 23.600 de copii, cu 2% mai puțini decât în 2023. Aproximativ 10.000 dintre nou-născuți – adică 42% – au venit pe lume în orașe, iar restul de 58% – în sate. Peste 51% dintre bebeluși sunt băieți. În 2024, potrivit statisticilor, vârsta medie a mamelor la naștere a fost de peste 26,5 ani, față de puțin peste 25 de ani în 2023”, relatează jurnalistul ONE TV Dementii Cuțevițchi-Negruța.
Jurnaliștii ONE TV au întrebat femei din capitală la ce vârstă au născut primul copil și cât de dificil a fost să-l crească.
„Primul copil a fost la 20 de ani. – Și considerați că e mai devreme sau e târziu? – Consider că e normal. Normal la vârsta asta să ai copii. Pe urmă e mai greu să crești, să grijă de dânsu”.
„Câți ani aveam eu? – 24 de ani. Responsabilitatea. Trebuie să te simți pregătită ca să faci copii. – Dar e deficil să crești azi un copil, sunt multe cheltuieli? – Nu cred, nu-i foarte greu, dacă vrei poți.”
„La 25. – Și vi se pare că vremea e târziu? – Mi se pare normal. – Nu a fost complicat pe vremea aia să creșteți? Pentru că acuma tinerii decis mai târziu să-i fac. – Era complicat pentru că tot timpul nu s-ajunge bani. Bani niciodată nu s-ajunge. Dar copiii trebuiesc”.
Ce spune sociologii despre această tendință
Sociologul Olga Gagauz susține că natalitatea a scăzut din cauza migrației.
„Prognozele centrului de cercetări demografice arată că aceasta tendința va continua în următoare decenii, dat fiind faptul că Republica Moldova a întrat în faza declinului demografic cu scăderea numărului populației anual în jur de 1,5 – 2% și acest fapt va determina scăderea continuă a numărului de naștere”, spune sociologul Olga Gagauz.
Totodată, Gagauz a menționat că tendința de creștere a vârstei medii la naștere este comună pentru tot continentul european. În acest context, situația din Moldova nu este una alarmantă – în unele țări europene, vârsta medie la naștere poate ajunge chiar și la 30 de ani.
„Amânarea nașterilor este determinată de prelungirea educației, licnețiat, masteriat, studii de doctorat, pe urma merge încadrarea în câmpul muncii și tinerii încearcă mai întâi să-și termine studiile, să se încadreze în câmpul muncii și tinerii încearcă mai întâi să-și termine studiile, să se încadreze în câmpul muncii, să aibă o stabilitate financiară careva, ca pe urmă să-și creeze familia și să nască copilul”, mai spune sociologul.
Analistul economic Viorel Gîrbu afirmă că tendința actuală deja are un impact asupra economiei din cauza deficitului de forță de muncă.
„Toate economiile se luptă pentru lucrători, pentru oameni, pentru populația. No să aibă cine să lucerze o să fie doar bătrâin și n-o să fie forța de muncă în perioada următoare. Dacă mergeți prin străzile Chișinăului să vedeți foarte mulți migranți care lucrează. Din India, da, deci ei sunt deosebiți. Să vedeți că foarte multe persoane lucrează în economia națională. Totuși migranții vin și cu probleme, nu doar cu soluții, dar și probleme. Și atunci, nu știu dacă acesta este o soluție de durată. Noi ar trebui să găsim posibilitatea ca să creștem natalitatea în aceasta țară. S-atragem populația plecată peste hotare să revină înapoi”, afirmă analistul economic Viorel Gîrbu.
Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, mamele din mediul rural, de regulă, nasc mai devreme decât cele din mediul urban. În sate, vârsta medie a femeilor la naștere este de 25,4 ani, iar în orașe – 28,7 ani. Peste 80% dintre copii s-au născut în cadrul căsătoriei.