VIDEO Studenți la vârsta de 60 de ani, la USM. Zeci de pensionari s-au înscris la cursuri pentru Seniori

S-au întors pe băncile universității după aproape 40 de ani. Dorința de a fi în pas cu timpul, de a cunoaște lucrui noi, curiozitatea, și posibilitatea de a socializa cu semenii i-a determinat să revină la studii. Valentina Iacob și Galina Patic nu au stat prea mult pe gânduri când au aflat că la Chișinău s-a deschis o Universitate pentru seniori și au decis să valorifice imediat această oportnitate. Din 2 octombrie studentele au pășit pragul Universității de Stat din Moldova și ascultă cu interes ce le predau profesorii.

Universitatea pentru seniori i-a realizat visul Valentinei Iacob în vârstă de 69 de ani.

Valentina Iacob, studentă senioară: „Cineva a spus că oricine încetează să învețe îmbătrâneșete, indiferent de vârstă de 20 de ani de 80 de ani eu nu vreau să îmbătrânesc. Asta a fost o dorință a mea că eu să învăț și nu am avut posibilitatea că așa a fost situația familiară”.

Orice pas spre Universitate este o satisfacție sufletească, spune studenta.

Valentina Iacob, studentă senioară: „Eu când intru pe ușile la universitate e o bucurie și o mândrie. Parcă nu îmi vine a crede, parcă am mai lepădat niște cojoace de pe mine, mi se îndreaptă spatele”.

Cei doi copii o susțin în această decizie și împărtășesc cu ea emoțiile culese în sălile universității.

Valentina Iacob: „Copii mi-au spus asa: mămică în sfârșit s-a îndeplinit dorința ta, macar asa, și eu zic da, ei s-au bucurat mult pentru mine cum m-am bucurat și eu”.

Galina Patic are 61 de ani. Prima dată a muncit în calitate de însoțitoare de bord. Însă, curiozitatea și dragostea pentru cunoaștere au condus-o către o nouă aventură în lumea televiziunii, unde și-a format o bogată experiență profesională. A aflat de pe rețelele sociale despre Universitatea pentru vârsta a treia și a decis să aplice pentru a învăța mai multe tehnici de utilizare a tehnologiilor informationale.

Galina Patic, studentă: „Cunosc că am mai terminat cursurile, dar erau mai vechi, atunci la televiziune nu ca acuma, acuma sunt mai moderne și am vrut să mă mai perfecționez.  Mă pricep la telefoane, dar am vrut să aflu în detalii, unde poți să te înscrii pe o platformă, unde să plătești comunalele, la compensații mulți pensionari nu știu și vor să afle”.

Chiar dacă au deja multă experiență de viață, studentele spun că au avut emoții ca în prima zi de școală.

Galina Patic: „Profesorii sunt foarte buni, domna Turchina ne-a predat, domul Dragoș Ungureanu ne-a predat digitalizarea ne-a ajutat, se apropiau dacă nu înțelegeam îi rugam și ei ne explicau”.

Valentina Iacob, studentă: „S-au comportat cu noi ca cu copiii cei pe care îi înveți să meargă. Ne-au ajutat foarte mult, știm să comunicăm, să scriem mesaje pe viber, pe whatsapp”.

Pe lângă cursurile de bază, Galina Patic spune că la cursurile pentru seniori își poate învăța colegele să picteze, aceasta fiind o mare pasiune de a ei.

Galina Patic, studentă: „Mi-a plăcut toată viața să pictez, și la școală pictam, acum și la fetele mele de la universitate. Aici am desenat pentru copii un pisoi, flori, îmi place foarte mult să desenez, natură, dacă am zburat cu avionul am desenat și un avion. Ei tot solicită și noi vrem să facem ca un fel de cerc”.

Idea de a deschide Universitatea pentru seniori a apărut în urma unui studiu realizat în Republica Moldova, spun reprezentanții instituției.

Tatiana Turchină, șefa Centrului de resurese umane pentru formarea continuă: „Un număr foarte mic de persoane în vârstă care sunt implicate în activități civice, un număr foarte mic de persoane care sunt implicați în activități de învățare, se așteaptă ca în timpul apropiat sub anul 2030 să crească numărul de persoane în vârstă. Și atunci s-a pus întrebarea ca aceste persoane ar putea să se împlice mult mai mult în activitatea sa? Iată Universitatea de Vârsta a Treia este o acține unde noi am identificat-o că se realizează în multe alte țări europene de a implica persoanele de vârsta a treia într-un proces de educație non formală”.

Cursurile din acest an au fost organizate pentru a ajuta profesorii să înțeleagă mai bine dacă acest program poate avea o continuitate și cum ar putea fi organizat mai eficient, spun responsabilii.

Tatiana Turchină, șefa Centrului de resurese umane pentru formarea continuă: „Anul acesta este un an pilot respective și grupele care au fost selectate ne vor ajuta foarte mult să înțelegem că proiectul care noi l-am pornit, cursurile care noi le-am început sunt relevante, numărul de ore este relevant este ok sau nu”.

Durata totală a unui curs este de 12 ore, repartizate în perioada octombrie 2023-aprilie 2024. După absolvire, studenții obțin o diplomă, însă aceasta nu le oferă posibilitatea de a se angaja în câmpul muncii, reprezentând mai degrabă o formă de educație neformală.

Anul acesta, la cursuri s-au înscris 180 de pensionari, dintre care doar 40 au fost admiși la studii. Ceilalți vor fi înscriși în grupele următoare. Proiectul este implementat în parteneriat cu ministerul Educației și Cercetării, Universitatea de Stat din Moldova şi Fondul Națiunilor Unite pentru Populați

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media