De 45 de ani, de după geamurile acestei clădiri se aud sunete de pian, de vioară sau acordeon. Între pereții acesteia se nasc viitoare talente. Aici sute de copii au învățat să danseze, să picteze. Aici au învățat tradiții, au cules lauri. Aici s-au întors cu lacrimi de bucurie și diplome și medalii.
În timp ce părinții se plâng că copiii din satele Moldovei nu au oportunități de a se dezvolta, iar unica înteletnicire extrașcolară este telefonul mobil, în orășelul Cornești, o localitate din centrul Moldovei, câțiva profesori entuziaști luptă să păstreze Școala de Arte denumită în cinstea Doinei si a lui Ion Aldea-Teodorovici.
An de an instituția, care împlinește 45 de ani de la fondare, adună copii din șapte sate. Până acum, în palmaresul școlii s-au adunat zeci de trofee, medalii și diplome obținute de elevi la diferite concursuri naționale, dar și internaționale.
„Să arătăm volumul din interiorul florii, cu punctișoare și mai puțină apă, fiindcă deja merge finisarea și prea multă apă nu se poate. Mai pune o culoare și începe să realizezi umbra din interior și ține pensula mai de aproape”.
Emilia va absolvi în acest an Școala de pictură din Cornești. După cinci ani de muncă, tânăra spune că a acumulat abilități ca să își poată continua studiile la Colegiul Republican de Arte Plastice „Alexandru Plămădeală”.
„Personal această școală mi-a dezvoltat tehnicile mele de pictură, stilul meu de pictură. Am ales pe viitor să frecventez colegiul din Chișinău pentru a-mi consolida deprinderile, pentru a face din asta un viitor”.
„Frecventez din clasa a V-a acum sunt absolvent la pictură. Aceste cursuri m-au dezvoltat foarte mult, mi-a adus bucurie, talent, multe diplome, premii. Ce premii ai luat? Mențini, locul întâi la republican, raională”.
„Studiem diferite tehnici, dar tehnicile moderne copiii le apreciază cel mai mult: pictura cu stropituri, pictura cu buretele. Aceste tehnici ajută elevii să fie mai creativi, mai ingenioși. Odată cu tehnicile picturale, elevii sunt mai aproape de natură, fiindcă cei mai ingenioși copii sunt la artele vizuale”, Aurelia Busuioc, profesoară de arte vizuale.
De șapte ani, Cristian vine zilnic la Școala de Arte, unde studiază mai multe instumente muzicale. Elevul spune că are o dragoste aparte pentru un anumit instrument și își dorește să își facă și o carieră ca instrumentist.
„Studiez mai multe instrumente: saxofon, acordion, pian, fluier. Cel mai apropiat de sufletul meu este saxafonul, anume prin sunetele lui blânde și frumoase”.
„Sunt înscrisă la pian, folclor, am fost și la dansuri. Cât este de important pentru tine această școală? Este o parte din inimă din suflet, chiar mi-a intrat foarte tare în suflet”.
Un loc aparte îl ocupă ansamblul folcloric Codrenii, înființat în 2002. De atunci, elevii, prin talentul lor, dar și prin munca depusă împreună cu profesorii, au dus faima orașului Cornești la numeroase concerte și au revenit acasă cu numeroase premii.
Unul dintre ele este și Trofeul Centenarului obținut la festivalul Ziua Culturii Naționale din Focșani, România.
„E mândria noastră, e rezultatul muncii pedagogilor Școlii de Arte „Doina și Ion Aldea-Teodorovici” din Cornești. Deseori spun copiilor că școala poartă numele Doinei și al lui Ion Aldea-Teodorovici, îi obligă să fie elevi buni, îi obligă să fie străduitori, îi obligă să promoveze ce au promovat acești doi martiri ai neamului nostru”, spune Ina Bilețchi, directoare Școala de Arte „Doina și Ion Aldea-Teodorovici”, Cornești.
„Sunt membră a ansambulului Codrenii deja de 8 ani, eu am crescut în pereții acestei școli, am terminat pianul și foarte mult îmi place aici, la școală. Aș dori să plec mai departe pe domeniul coregrafiei sau muzicii”.
„Îmi place foarte tare să cânt și să îmi împart cu emoțile împrejur. În școala aceasta des ne descoperim pe noi înșine și să ne dezvoltăm calitățile noastre”
La fiecare sărbătoare, elevii de toate vârstele, dar și corul format din profesori, pun în valoare tradițiile Moldovei.
Școala de Arte „Doina si Ion Aldea-Teodorovici, din Cornești este frecventată în prezent de 170 de elevi.
„În fiecare an nummărul copiilor care studiază aici rămâne tot mai mic. Ne pare rău că avem copii mulți talentați, avem copii care au luat calea muzicii, au devenit pictori renumiți”, afirmă directoarea instituției.
Instituția are cinci ansambluri muzicale.
„ Cei mai mulți copii avem la moment la arta vizuală. Avem o profesoare talentată, activă, participă la multe concursuri naționale și internaționale, probabil de aceea și copii se atrag dar, sunt și talentați. Activează ansamblul de vioriști, ansamblu de instrumente aerofone, ansamblu de chitaristi și ansamblul vocal care anul acesta l-am infiintat și ansamblu Codrenii cu titlu model în republică”, spune Ina Bilețchi.
Potrivit directoarei, una dintre problemele cu care se confruntă școala este lipsa unui transport care ar ajuta mai mulți copii din satele vecine să frecventeze instituția.
„O să organizăm deplasările copiilor ca să nu impunem fiindcă sunt anumite situații financiare, pentru moment școala nu dispune ca să organizeze anumite festivități și noi promitem că primăria orașului se va implica”, a dat asigurări Angela Vatamaniuc, primar al orășelului Cornești.
Școala de Arte din Cornești a fost înființată în 1979.