Republica Moldova va avea până în 2025 încă un radar de supraveghere a spațiului aerian. Anunțul a fost făcut de ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, în cadrul unei emisiuni televizate. Dispozitivul va fi achiziționat la fel din Franța.
Potrivit oficialului, săptămâna trecută, în cadrul unei vizite la Paris, au fost discutate mai multe detalii comerciale, după care urmează să fie semnat un acord. Banii sunt alocați din fonduri externe, iar radarul va fi cumpărat pe platforma de susținere a păcii European Peace Facility.
„Banii sunt, acordul va fi făcut public și valorează circa 20 mln de euro. Până la sfârșitul lui 2025 va veni cel de-al doilea radar, conform termenilor contractuali. Vor fi circa 15-16 luni pentru livrare. Clar că ne dorim mai repede, sper că până la sfârșitul mandatului să-l avem venit în țară”.
Ministrul susține că țara noastră ar avea nevoie de cel puțin trei radare ca să controleze tot spațiul aerian.
„Necesitatea mai multor echipamente pentru crearea unui sistem este evidentă, fiindcă reieșind din teritoriul, din relief, este nevoie de mai multe radare. Și nu numaidecât doar de acestea, posibil și de altele. Evident ele toate vor fi închegate într-un sistem, ce va permite o acoperire a întregului teritoriu și ne va da o vizibilitate mai bună asupra spațiului aerian”.
Deși radarul care urmează să fie achiziționat de Moldova este unul performant, dispozitivul nu poate să asigure acoperirea deplină a spațiului aerian.
„Plus, acest radar este destul de performant și poate fi folosit și pentru alte misiuni, dar este limitat de aspectele tactico-tehnice, nu poate el să vadă 1000 de km sau mai mult… Dar vreau să menționez că este unul dintre cele mai performanțe, este folosit pe larg de țările NATO și non-NATO care au posibilitatea să le procure și cărora Franța le dă dreptul de achiziționare. Acest acord ne dă posibilitatea ca noi să avem acces la industria militară franceză”.
La sfârșitul anului trecut, Republica Moldova a cumpărat primul său radar modern, fabricat de o companie franceză. Ministrul Apărării a confirmat oficial că acesta a costat aproximativ 14 milioane de euro, bani oferiți din bugetul de stat.
Radarul GM200 poate detecta ținte aeriene pe o rază de 250 de kilometri în regim de supraveghere și până la 100 de kilometri în regim de luptă, precum și obiecte aflate la o înălțime de până la 24 de km.
De la începutul războiului din Ucraina, mai multe fragmente de rachete rusești au căzut pe teritoriul Republicii Moldova. Primul incident a fost raportat pe 31 octombrie 2022, când o rachetă rusească de tip Kalibr, lansată de pe mare a explodat în câmp deschis în apropiere de satul Naslavcea din nordul țării, după ce a fost interceptată de bateriile antiaeriene ucrainene.
În alte două cazuri, autoritățile de la Chișinăuu au spus că au fost găsite resturi de proiectile, identificate drept părți ale rachetelor S-300. Ultimul incident s-a produs în februarie, în zona frontierei moldo-ucrainene, în apropiera localității Etulia, raionul Vulcănești, unde au fost descoperite fragmentele de dronă Shahed, ce conțineau 50 de kilograme de substanță explozivă.