Andrei Spînu
Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale

VIDEO Reconstrucția drumurilor, a podurilor, a căilor ferate, prioritare în 2024

Reconstrucția drumurilor, a podurilor, a căilor ferate, modernizarea Aeroportului Chișinău, aprovizionarea tuturor cetățenilor cu apă potabilă și acces la sistemul de canalizare – sunt unele dintre prioritățil incluse în Planul de reconstrucție a infrastructurii Moldovei pentru următorii ani. Despre aceasta a anunțat ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu în cadrul unui interviu de bilanț oferit pentru ONE TV.

”Noi, la minister, niciodată nu ne mulțumim cu rezultatele care le-am opținut inclusiv în anul 2023 pentru că avem obiective clare. Ne dorim drumuri europene, apă la robinet în fiecare casă și astfel de obiective se realizează în timp. Pot spune că în 2023 am progresat, am conectat oamenii la apă, la canalizare. Spre exemplu la conectarea cu apă finalizăm peste 70 de proiecte până la final de an. 70 de localități care deja vor fi conectate cu apă. Ieri m-am întors dintr-un sat din Florești unde aproximativ 1800 de locuitori vor avea apă începând cu Anul Nou”. 

Ministrul consideră că una dintre cele mai mari realizări din domeniu este proiectul Satul European.

”Satul European ediția 2022 în acest an finalizăm o mare parte din proiecte deja peste 260 sunt finalizate, iar în prima parte din anul viitor vor fi finalizate toate proiectele. În 2024 am anunțat lansarea concursului pentru Satul European ediția 2024 până pe 29 martie așteptăm propunerile din partea primăriilor și în funcție de aceste propuneri vom decide pe buget, dar intrăm în anul 2024 cu un buget de aproximativ de 600 de milioane de lei. În Satul European ediția 2022 am avut peste 700 de proiecte, anul acesta ne așteptăm la un număr similar sau chiar mai mare.  În ediția 2024 vom pune un accent mai mare pe proiectele de alimentare cu apă și canalizare”. 

În 2023 au fost realizate câteva proiecte ce țin de infrastructură.

”În anul 2023 am continuat reabilitarea tronsonului cu cale ferată de la Bender spre Basarabeasca- Etulia-Giurgiulești unde s-au făcut progrese considerabile. Și mai important am atras finanțarea de peste 120 de milioane de euro pentru reabilitarea coridorului de la Nord Văleni- Ocnița până la Căinari-Chișinău. În anii următori practic peste 120 de kilometri care sunt mai degradate vor fi reabilitate cu acest suport de Uniunea Europeană, BERD și Bi”. 

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale își propune să realizeze mai multe proiecte ambițioase în 2024.

”Noi avem un plan foarte ambițios șe numește planul reconstrucției infrastructurii 5 plus în care ne mișcăm pe câteva priorități. Una din ele sunt drumurile europene vom continua să reabilităm drumurile europene. Viteza cu care reabilităm drumuri în ultimii ani as crescut. M-ați întrebat de cifre spre exemplu în această toamnă peste o sută de kilometri de drum regional a fost reabilitat. Ieri am deschis circulația de la podul nodul rutier la ieșirea din orașul Bălți și vom continua și anul viitor. Vrem să aducem cele 6 mii de kilometri de drum național și regional la o stare bună. În 2024 vom face progrese pe acestă prioritate. O altă prioritate este apa. Așteptăm cât mai multe proiecte din partea primăriilor pentru alimentarea cu apă, vom finanța proiecte cu alimentare cu apă prin programul de dezvoltare regională pentrucă din ceea ce ne spun oamenii apa este cel mai important lucru și avem încă multe localități care nu au acces la apă. Transportul feroviar și naval rămâne o prioritate. Vom continua proiectul de dezvoltare a posrtului de stat, dar și vom iniția reabilitarea tronsonului de cale ferată despre care am vorbit de la Văleni-Bălți-Ungheni-Chișinău-Căinari. Este un tronson foarte, foarte important. Aeroportul Chișinău vom continua să atragem companii aeriene, dar și să găsim acea soluție de atrage investiții de 200 și 300 de milioane de lei pentru un nou terminal, o nouă parcare și reabiliatrea pistei și a parcării pentru aeronave.  O altă prioritate este transportul rutier. Va fi votat în lectutră finală modificările la codul, ceea ce va permite primăriilor să solicite deschiderea de rute noi și asta ne-au solicitat primarii în campania electorală și asta facem. Noi trebuie să ne asigurăm că toti cetățenii pot să se miște ușor și la timpul care au nevoie din orice punct a țării. Spre exemplu Dănceni sau inclusiv orașul Ialoveni, la fel cu transportul a solicitat. Măgdăceștiul care este la 20 de km nu are transport. Bălăbăneștiul din Dubăsariul Vechi sunt cîteva exemple care sunt din jurul Chișinăului ne-au rugat să facem aceste modificări ca și primăria să aibă un cuvânt de spus despre dechiderea rutelor”. 

Spânu afirmă că în 2024 vor fi deschise mai multe curse avia.

”Ducem negocieri. Nu am să dau nume concrete vreau mai întâi să avem confirmarea și apoi voi anunța public decizia finală”. 

La sfârșitul anului 2023 ministerul de resort a anunțat că Aeroportul Internațional Chișinău își schimbă abreviatura. Atunci, această modificare a stârnit nemulțumiri în societate.

”De la Republica Moldova. Am văzut foarte discuții pe rețele de socializare. Am văzut mai multe propuneri. Vreau să știe toată lumea că majoritatea propunerilor au fost verificate sin păcate sunt ocupate de alte aeroporturi și nu au putut fi folosite de noi. Chiar dacă și eu personal aș considera că alte abreviaturi poate ar fi mai potrivite, toate au fost acupate”. 

În contextul negocierilor Republici Moldova de aderare la Uniunea Europeană, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale are de realizat câteva obiective.

”Ministerul este responsabil de trei capitole. Dezvoltarea regională, rețeua trans-europeană pe transport. Secretarii de stat responsabili sunt și responsabili de aceste capitle. Planul de acțiuni a Guvernului, iar un număr de acțiuni sunt și din partea ministerului. Sunt orientate spre aprobarea legislației care să ne apropie de standardele europene pe toate domeniile pe aviație, pe construcție, dezvoltarea regională. Obiectivul nostru ca în 2024 să accelerăm acest proces de transpunerea legislației noastre. Decizia de începerea negocierilor a fost luată. Așteptăm deja de la Ministerul de Externe planul de negocieri, perioada de necocieri și în funcție de asta vom vedea cum ne vom mișca, dar obiectivul întregului Guvern nu doar a ministerului este să ne mișcăm cât mai repede. Doamna Președinte a anunțat că până în anul 2023 Moldova trebuie să fie membră a Uniunii Europene”. 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media