VIDEO Procurorii vor să ia locul studenților de la Universitatea „Ion Creangă”. Ce spune conducerea instituției

Un nou scandal legat de intenția Procuraturii Anticorupție de a se muta într-un nou sediu. De data aceasta procuratura condusă de Veronica Dragalin a identificat drept sediu ideal o clădire a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

Este vorba despre blocul de studii al Facultății de Fizică, Matematică și Tehnologii Informaționale, care a aparținut anterior Universității de Stat din Tiraspol. Studenții, profesorii și conducerea Universitării Pedagogice „Ion Creangă” își exprimă dezacordul categoric față de preluarea abuzivă a acestei clădiri și critică faptul că Procuratura generală ar urmări evacuarea forțată a studenților și a profesorilor din laboratoarele.

Cadrele didactice susțin că reparațiile, dotările, cheltuielile de mentenanță și întreținere în acest bloc au fost făcute de universitate din resurse extra-bugetare, adică din contul cadrelor didactice și așa nedreptățite prin salarii indecente și condiții de lucru demotivante.

„Acesta este unul dintre blocurile Universității Pedagogice „Ion Creangă”, situat pe strada Ghenadii Iablocikin nr.5. Anume în acest bloc de studii intenționează să se mute Procuratura Anticorupție, în pofida protestelor manifestate de studenți, profesori și conducerea universității”, relatează Dementii Cuțevițchi-Negruța, jurnalist ONE TV.

În acest bloc de studii învață acum 500 de studenți, care spun că nu-și doresc ca această clădire să fie oferită procurorilor, pentru că aici sunt laboratoare și săli de studii dotate cu echipamentul necesar pentru eficientizarea procesului de studii.

„Sunt împotrivă ca Procuratura să ia sediul universității, deoarece aici studenții vin să-și facă un viitor, să aibă condiții bune”.

„Eu sunt impotrivă ca să dam aceasta clădirea pentru Anticorupțe, pentru că această clădire este dotată cu toate tehnologiile importante pentru studierea la fizică, informatică și matematică și cred că trebuie ceea ce e al nostru să rămână al nostru”.

După ce au primit scrisori de la Procuratura Anticorupție și de la Cancelaria de Stat, omunitatea academică a Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă” au înaintat o petiție președintelui Parlamentului, Igor Grosu, prim-ministrului Dorin Recean și ministrului Educației Dan Perciun, cărora le cer să intervină pentru a opri preluarea abuzivă a blocului de studii. Cadrele didactice afirmă că nu pot fi puse interesele procuraturii mai presus de interesul instruirii viitorilor profesori.

Eu consider ca este inadmisibil, ca noi să rămânem fără sediile universitare, deoarece universitate, educație este o prioritate în Republica Moldova și fără o educația de calitate este imposibil să aderăm în Uniunea Europeană”, afirmă Victoria Stratan, doctor, lector Universitar al Unversității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”.

„Eu consider că universitățile prin legislație sunt instituții autonome de învățământ și decid cum își coordonează activitatea. Prin urmare, retragere acestor sedii este în detrimentul în procesul educațional și al comfortului nostru psihologic”, e de părere Larisa Sali, doctor conferențiar universitar al Universității Pedagogoce de Stat „Ion Creangă”.

Semnatarii petiției se întreabă dacă autoritățile chiar își doresc să ridice prestigiului profesorului sau urmăresc distrugerea Universității Pedagogice de Stat „Ion Creangă”, care formează peste 80% de cadrele didactice din Moldova.

Procuratura Anticorupție susține că, dintre toate opțiunile analizate în ultimele luni pentru un nou sediu, acest bloc de studii „a fost identificat ca fiind ideal, având în vedere suprafața, locația, curtea interioară, sălile și birourile”.

Destul de aproape de judecătoria Buiucani, unde toate dosarele penale, trimise de Procuratura Anticorupție vor merge în judecata, nu-i departe de clădirea CNA, cu care noi cred că totuși o să mai interacționăm. Din punctul nostru de vedere aceasta e o clădire acceptabilă *MUSCA* Înțeleg că nimeni nu-i bucuros să fie mutat dintr-un loc în altul, nu-i plăcut pentru nimeni acest lucru, dar pân la urmă cu toții cred că înțelegem și ne dorim să contribuim la același scop final. Să avem un stat de drept, să luptăm împotriva corupției, să intrăm în Uniunea Europeană”, spune Veronica Dragalin, șefa Procuraturii Anticorupție.

Conducerea universității spune că, în ultimii 10 ani, clădirea a fost reparată capital, iar laboratoarele de informatică, fizică, inteligență artificială sau robotică au fost dotate cu echipamente tehnologice moderne, din resursele instituției, care este la autogestiune și autofinanțare.

Ceea ce spune doamna Dragalin că acum Procuratura Anticorupție nu are tehnică, săli, mobilă, nimic nu au, asta înseamnă că ei vor să intre și să ia tot ce e în acest bloc de studii? Dar aceste bunuri sunt ale noastre. Banii investiți sunt ai noștri. Profesorii nu și-au făcut salariile lor mai mari”,  afirmă Olga Gherlovan, prorector pentru activitatea didactică a Universității Pedagocice de Stat.

Veronica Dragalin susține că studenții și profesorii pot să se mute în alt bloc de studii, care se află peste drum de clădirea ochită de Procuratura Anticorupție.

„Totodată, ținem să menționăm că personalul instituției universitare poate fi transferat din imobilul de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 5, vis-a-vis, în imobilul de pe str. Ghenadie Iablocikin, nr. 2/1, care este dotat cu tot necesarul pentru desfășurarea studiilor universitare, fiind anterior clădirea unde a fost amplasată Facultatea de Drept și care este spațiu nefolosit în gestiunea statului„, se precizează într-un comunicat al Procuraturii Anticorupție.

Să vii acuma să scoți profesorii ca să cedeze în favoarea organelor de drept, pe care noi le respectăm, dar doar în condiția în care și ei ne respectă și în care noi vedem garantul drepturilor noastre, este cel puțin cinic. Deci noi așteptăm de la guvernare să înceapă cumva să transmită, de la președinție, de la parlament, de la procuratură, să transmită societății un mesaj decât acela, că oricum din profesorii o să scoatem și oricum o să impunem să facă ce ne trebuie nouă”, Ludmila Armașu- Canțîr, prorector pentru relații internaționale și cooperarea a Universității Pedagogice de Stat.

Ministrul Educației Dan Perciun dă asigurări că blocul de studii râvnit de Procuratura Anticorupție va rămâne în gestiunea universității, iar proprietățile universității urmează să fie utilizate exclusiv în scopuri didactice.

Anterior, Procuratura Anticorupție a anunțat că un sediu potrivit pentru activitatea procurorilor ar fi o parte din clădirea principală a Academiei de Științe a Moldovei, ceea ce a provocat critici vehemente din partea academicienilor. În prezent, procurorii Anticorupție activează în clădirea Centrului Național Anticorupție, dar spațiul este neîncăpător pentru aproape 200 de angajați câți urmează să aibă Procuratura Anticorupție în urma reformării și modoficării competențelor.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media