VIDEO Primarul Timișoarei, despre polemicile în jurul premiului de 30 de mii de euro

Rusia este responsabilă de atacul asupra președintelui Maia Sandu pentru cei 30 de mii de euro, oferiți drept premiu de Primăria municipiului Timișoara. Asta susține primarul orașului din România Dominic Fritz. Potrivit lui, criticile Rusiei doar demonstrează că premiul trebuia să ajungă la Maia Sandu. Fritz spune însă că banii încă nu au fost virați.

„Noi încă nu am virat aceşti bani, dar deja sunt discuţii.  Maia Sandu şi pentru asta este atacată. Toată discuţia asta şi mai ales atacul Rusiei doar dovedeşte cât de bine aleasă a fost Maia Sandu ca prima laureată a acestui premiu. Este extrem de curajoasă, Republica Moldova este foarte vulnerabilă, nu este în Uniunea Europeană, încă nu este în NATO, războiul Rusiei este la graniţă, în Ucraina şi faptul că ne atacă Rusia pentru acest semn de solidaritate faţă de Maia Sandu şi faţă de Republica Moldova, doar îmi confirmă că Timişoara este pe drumul cel bun, că Timişoara în continuare se luptă cu cine trebuie, că Timişoara arată că este curajoasă şi că nu a uitat valorile sale de libertate şi de democraţie pentru care au murit oamenii aici în Revoluţie”, a declarat Dominic Fritz.

Primarul orașului Timișoara a explica de ce premiul vine la pachet și cu o sumă de bani.

”Premiul este dotat cu 30 de mii de euro ca să arate că e mai mult decât o diplomă, să arate că este un premiu care chiar premiază lucruri extraordinare”, a mai spus edilul.

Primarul Timişoarei, Dominic Fritz, consideră că polemica legată de premiul de 30.000 de euro a apărut după reacția Ministerul rus de Externe, care a fost deranjat de discursul președitelui din Moldova.

”Am fost atenţi la ceremonia în cadrul căreia preşedintele moldovean M.G. Sandu a fost distins cu premiul Timişoara pentru Valori Europene în România, la 13 ianuarie anul curent. În discursul său, nu a făcut abstracţie de tradiţionalele acuzaţii nefondate aduse Rusiei privind încercările de destabilizare a situaţiei politice interne, subminarea democraţiei, războiul hibrid şi dezinformarea. Ea a declarat că extinderea spre est a Uniunii Europene a reprezentat o restaurare a justiţiei istorice după ce popoarele din Europa de Est au fost „condamnate la o existenţă de opresiune şi privaţiuni în 1945”, a spus Maria Zaharova, purtătorul de cuvânt al MAE rus.

Ea a comentat și premiul de 30 de mii de euro.

”Se pare că, pentru promovarea tuturor acestor «valori europene», Sandu a primit la Timişoara un premiu de 30 de mii de euro. În Moldova, o astfel de politică a autorităţilor se numeşte „«colonizare hibridă» sub masca integrării europene”, a mai spus Zaharova.

În discursul ținut la Timișoara, Maia Sandu a declarat că ”războiul de agresiune al Rusiei nu doar că a curmat – și continuă să curme – vieți și destine, ci reprezintă o amenințare reală, brutală și imediată la adresa valorilor și principiilor care au stat la baza construcției proiectului european”.

Discuții pe marginea celor 30 de mii de euro au apărut și printre reprezentanții actualei guvernări. Deja fosta președinte a Comisiei juridice din cadrul Parlamentului Olesea Stamate declara în cadrul unei emisiuni că Maia Sandu nu trebuia să accepte acești bani. În replică, instituția prezidențială a precizat că Maia Sandu nu a luat banii deocamdată. Președinția a transmis un demers în adresa CNA pentru a afla dacă președintele poate accepta acest premiu.

 

CITEȘTE ȘI: Incertitudine în jurul premiului de 30 de mii de euro. Președinția așteaptă răspunsul CNA

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA