VIDEO Prima sarcină, tot mai târzie. Femeile din mediul urban aleg să nască primul copil după 30 de ani

Tot mai multe femei din țara noastră amână nașterea primului copil. Dacă acum 20 de ani, moldovencele deveneau mame pentru prima dată la 20 de ani, acum acestea nasc primul copil în medie la 25 de ani. Situația e și mai diferită în orașe, unde vârsta medie la care femeile fac acest pas a crescut cu 10 ani faţă de cea a părinţilor lor.

De exemplu, o femeie din Chișinău devine mamă pentru prima oară, în medie, după vârsta de 30-35 de ani. Specialiștii spun că femeile amână această decizie din mai multe motive: financiare, sociale, relaționale și chiar psihologice.

„Olga, te simți bine? Da? Bravo. La tine e a doua naștere? Da. Cum a fost? Eram convinsă că a doua naștere va decurge mai ușor. Dar, totuși, recunosc că prima dată a fost mai ușor. Ai născut în timp optim. Prima dată la ce vârstă ai născut? La 20 de ani. Acum ai 25”.

Odată ce se depășește pragul de 30 de ani, nu doar fertilitatea scade, dar există și riscul unor complicații în sarcină sau de a naște copii cu diverse patologii, afirmă medici ginecologi.

„De la 35 de ani în sus pacienta este expusă genetic și este mai vulnerabilă. Pacientele cu vârsta de 35 de ani sunt investigate și la probe genetice în mod obligatoriu ca să evităm patologia genetică. Sau pacientele care au în anamneză pe cineva din rude sau copilași născuți cu patologii genetice, ele dau analizele speciale, fac dublu test, triplu test și amniocenteza dacă este nevoie”, afirmă Veronica Musteață, ginecoloc, Institutul Mamei și Copilului din Chișinău.

Sociologii subliniază că în ultimii 10 ani tot mai multe femei din mediul urban nasc primul copil după 30 de ani.

„În orașe procentul femeilor de la 20-29 de ani a scăzut aproape de două ori în ultimii 10 ani, pe când al femeilor cu vârsta de 30-39 de ani a crescut cu 17%. Deci în mediul urban vârsta de 30-39 de ani crește, iar la sate scade, de aceea și în cifre absolute și numărul de nașteri pare să fie mai mare. Față de 2014 procentul nou-născuților la 30-39 de ani față de copiii născuți la femeile de 20-29 de ani a crescut de la 16 la 30 % în mediul urban”, afirmă Ruslan Sințov, director Centrul de Analiză și Investigații Sociologice.

Psihologii spun că de cele mai multe ori femeile amână prima sarcină de frica unei relații instabile și teama de a-și asuma responsabilități.

„Noi am pierdut practic abilitățile de a comunica și de a construi o relație, am pierdut abilitatea asta de a ne încrede în cineva. Oamenii au devenit vulnerabili și într-o măsură oarecare și egocentriști. Tendința societății este că dacă esti om de succes, tu ai acces la toate resursele lumii. Femeile se dezamăgesc când văd că nu întâlnesc bărbații care ar putea să construiască o anumită relație, ele cumva se refugiază în cariera lor”, explică Tatiana Grecu, psiholog.

Tatiana Grecu mai spune că multe femei care își doresc un bebeluș nu sunt pregătite psihologic și emoțional pentru o astfel de decizie.

„Poate la nivel psihologic să aibă 30-35 de ani, dar pe interior se simte acea fetiță neputincioasă care se simte abandonată și nu are resursele necesare ca să meargă în experiența de mamă. Aici vorbim despre nivelul de maturitate, responsabilitate, implicare și cum percep eu rolul de mamă, pe cât sunt eu pregătită să accept acest rol de mamă. Diminuăm nivelul de frică și încercăm să vorbim cu alte femei care au trăit experiențe frumoase și pot să împărtășească aceste experiențe și să meargă dincolo de aceste limitări, de această frică care o încurcă”, a mai adăugat psihologul.

Am întrebat femeile din Chișinău care ar fi vârsta optimă pentru a aduce pe lume primul copil. Părerile acestora sunt împărțite.

„Cred că 25. Pentru că 40 deja e târziu. Cumva organismul este mai pregătit. Mama e tânără și are putere să îl crească. Eu nu am copii,  și am deja 36 și e târziu cred”.

După 30 de ani. Pentru că femeia e mai matură, are experiență de viață. – Când ați adus pe lume primul copil? – La 29 de ani. Prea devreme. – Trebia mai târziu? – Desigur. – Nu erați pregătită psihologic? Exact. La noi în Moldova este o tendință și cred că acum se mai reglează, ești impus de societate să te căsătorești, să ai un copil, un job, să faci o casă. Fiind întrebată de fiecare dată, la sărbători, încă nu ai copil?! Ce s-a întâmplat?! și te face să te simți că nu aparții societății și asta este un negativ care te influențează destul de mult”.

„Copii se cresc când ai mai mult curaj, mai multă putere, când mama e tânără, poate să ogfere mai mult, dar când mama e la 40 – 50 de ani… Eu am fost bunică la 45 de ani. Părerea mea că copiii se fac când sunt tineri”.

Conform datelor Biroului Național de Statistică, în 2023 au fost înregistrate 4.590 de nașteri în rândul femeilor cu vârsta cuprinsă între 35 și 45 de ani, cu 10 la sută mai multe decât acum 10 ani.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media