VIDEO Politician român: Noul proiect de lege al cetățeniei este o nouă nedreptate istorică

Modificarea legii cetățeniei, prin introducerea unui termen global de doi ani pentru obținerea cetățeniei române a stârnit o serie de reacții din partea organizațiilor civice, a avocaților și a politicienilor.

Una dintre reacții îi aparține lui Andrei Tinu, vicepreședinte al Partidului Republican din România, scrie știripesurse.ro. Fostul președinte al Autorității Naționale pentru Cetățenie, Andrei Tinu este de părere că prin stabilirea acestui termen global se face o nouă nedreptate românilor din comunitățile istorice.

„Practic, având în vedere modul anevoios în care lucrează Comisia pentru cetățenie, aplicanții vor putea primi un răspuns în cinci sau șase ani, dacă nu chiar mai mult”, susține Tinu potrivit sursei citate.

Vicepreședintele Partidului Republican din România este de părere că statul român are obligația de a-i sprijini, prin toate mijloacele, pe românii din Basarabia, Bucovina de Nord, Herța și Timoc, inclusiv prin reducerea termenului de soluționare a cererilor de redobândire a cetățeniei române.

„Existența unor documente neconforme nu este un motiv suficient pentru creșterea duratei de soluționare a cererilor de dobândire și redobândire a cetățeniei române. Există alte instrumente, inclusiv posibilitatea prevăzută de lege de a fi retrasă cetățenia celui care a dobândit-o prin fraudă”, susține Andrei Tinu.

Plecând de la această idee și insistând asupra obligației legiuitorului de a păstra termenul de cinci luni, liderul republican readuce în atenția publică propunerile sale de reorganizare a Autorității Naționale pentru Cetățenie.

Modificarea legii, în sensul introducerii în Comisia pentru cetățenie a tuturor funcționarilor instituției cu studii în domeniul dreptului sau specialiști în administrație-publică, creșterea ritmului de soluționare a cererilor de cetățenie și reducerea termenelor de soluționare la 3 luni de la depunere și creșterea numărului de dosare depuse prin deschiderea unor centre noi de depunere la Timișoara, Constanța, Cluj-Napoca și în Republica Moldova. Se propune și introducerea posibilității de a depune cererile de cetățenie și în format electronic (online), deschiderea unor noi centre pentru depunerea jurământului de credință față de România, eliberarea certificatului de naștere în același timp cu certificatul de cetățenie și eliberarea cărții de identitate direct de la sediile ANC.

Ministra Justiției din România, Alina Gorghiu, a menționat anterior că modificarea Legii cetățeniei este un pas spre eliminarea riscurilor dobândirii în mod ilegal a cetățeniei române, condiție necesară pentru ca România să adere la programul Visa Waiver, care ar permite călătoria liberă în SUA.

„Într-un număr semnificativ de dosare de cetăţenie, au fost depuse documente de stare civilă care s-au dovedit a nu fi autentice, de aceea, prin noua lege am consolidat cerinţele şi procedurile pentru acordarea sau redobândirea cetăţeniei. România are nevoie, mai ales în această materie a cetăţeniei, de un cadru normativ simplu, previzibil şi stabil”, a mai spus ministrul român al Justiției.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media