VIDEO Podcasting peste bariere: Povestea de succes a Marianei Țîbuleac-Ciobanu

Și-a dorit să cocheteze cu microfonul, dar din cauza problemelor locomotorii, cu care se confruntată din copilărie, munca de reporter i s-a părut destul de dificilă. Soluția a venit în pandemie. A avut suficient timp să se gândească cum să-și realizeze marele vis. Și a găsit îndeletnicirea care îi aduce satisfacție și împlinire. Mariana Țîbuleac-Ciobanu este cercetător științific, iar în prezent autoare a zeci de podcasturi.

”Un microfon, o pereche de căști,, doar de atât a avut nevoie Mariana să pornească în lumea podcasturilor. Acum din experiența acumulată împărtășește cu semenii săi”, Zinaida Batîtu, jurnalistă ONE TV

Și-a dorit să fie un model de curaj pentru cei care se află în situații similare. Și îi inspiră zilnic cu conținut audio divers.

”Am aplicat la un program intitulat Femei Cu Idei și în rezultatul acestui program de instruire era ca să venim cu o ideie de proiect în care să realizăm ceva frumos și cu cât mai puțini bani. Și m-am gândit ce aș putea face eu în acest semn și m-am gândit să fac un podcast că tot este la modă”, spune Mariana Țîbuleac-Ciobanu, creator de conținut

Din acel moment, s-a născut proiectul „Depășim Prejudecăți”. Acest podcast vine să combată stereotipurile cu privire la persoanele cu dizabilități care sunt adesea stigmatizate, discriminate și marginalizate, spune Mariana.

”Mi-am propus să prezint o altă abordare să arăt și latura pozitivă că aceste persoane pot și reușesc dacă vor în viață, aceste persoane pot fi o inspirație pentru alții care sunt bine mersi au piciare, văz, gândire dar cumva cad într-o deprsie și nu știu cum să iasă din anumite situații ale vieții,” afirmă Mariana Țîbuleac-Ciobanu, creator de conținut

Mariana este zilnic încurajată de ascultătorii ei.

”Unele comentarii de mulțumire, mulțumesc eu ascultând istoria lui cutare, m-am regăsit în ea și să știți că ma ajutat foarte mult sfaturile sau cum a ajuns această persoană. Cumva a fost inspirată de istoria acestor persoane și spune că ia schimbat viața, ceea ce pentru mine a contat foarte mult, nu contează câte laik-uri sau vizualizări ai dar contează că ai schimbat viața cuiva.”

„Depășim Prejudecăți” numără până în prezent 50 de episoade. Mariana a avut printre invitați persoane cu nevoi speciale, specialiști în domeniul sănătății, educației, precum și reprezentanți ai diferitelor ONG-uri. O dată la două săptămâni, ea discută cu invitații săi cele mai actuale probleme cu care se confruntă zilnic persoanele cu nevoi speciale.

”Tot aici vorbim despre accesibilitate, vorbim despre accesibilitate ca problemă noațională, nu doar clădirilor, foarte multe persoane când aud acest termen de accesibilitate se gândesc dacă sunt scări nu este accesibil, nu întodeauna unde este o rampă este accesibilitate sau unde este un lift este acesibil, accesbilitatea este și acesul la studii, nu e neaparat ca copilul să intre in școală sau în universitate dar să aibă acces și la informații.”

Mariana și-a propus să împărtășească experiență cu alți entuziaști dornici de microfon. A participat la un nou proiect unde a avut ocazia să instruiască un grup de persoane cu nevoi speciale din întreaga țară.

”Un training dus în trei module în care să realizeze un podcast. Iată ei au participat la aceste sesiuni de instruire, ei au învățat cum se face un podcast, cum se scrie schița cum alegem povestea și eroul pentru anumite subiecte, lungimea podcast, montare, editare.”

Mariana își dorește ca podcasturile sale să fie ascultate și în alte țări.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media