Omagiu domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Mai mulţi oameni au venit, marți, 2 iulie, cu flori la monumentul domnitorului din centrul Capitalei, pentru a-și exprima și promova valorile naţionale, în ziua în care acum mai bine de cinci secole, voievodul Moldovei a plecat în eternitate.
Cu acest prilej, Ministerul Apărării al republcii Moldova a emis un comunicat prin care reamintește faptele istorice mărețe ale lui Ștefan cel Mare, care au avut menirea de a ocroti identitatea neamului nostru.
„Astăzi, se împlinesc 520 de ani de la trecerea în neființă a Binecredinciosului Voievod al Moldovei, Ştefan cel Mare şi Sfânt. În această zi de comemorare, aducem un omagiu memoriei domnitorului Ștefan cel Mare și ne exprimăm recunoștința pentru devotamentul suprem, eforturile și sacrificiile sale demonstrate pentru apărarea țării și a creștinătății.
Prin abilități de cooperare diplomatică, cunoștințe fundamentale de artă militară demonstrate în războaiele purtate, Ștefan cel Mare a reușit să consolideze și protejeze valorile și tradițiile poporului”, se arată în comunicat.
Reprezentanții Ministerului Apărării a menționat că un fapt unanim recunoscut de istorici e adevărul că în protecția victoriilor militare ale Domnitorului moldovean, Europa a putut să-şi continue procesele culturale, spirituale, științifice și universitare din epoca medievală, ce reprezintă baza civilizațională europeană a actualității.
Ştefan cel Mare şi Sfânt a fost domn al Moldovei între anii 1457 şi 1504, marcând locul Moldovei în istoria politică şi spirituală a Europei medievale.