VIDEO Oleg Serebrian: Nu există un control total al Federației Ruse asupra regiunii transnistrene

Deși a cerut sprijinul Federației Ruse, regiunea transnistreană nu mai este controlată de Moscova. Declarația a fost făcută de Oleg Serebrian, vicepremierul pentru reintegrare a Republicii Moldova, în cadrul unei emisiuni de la Euronews România.

Vicepremierul a menționat că actualmente nu există un control total al Federației Ruse asupra regiunii transnistrene, fenomen care s-a produs datorită agresiunii ruse în Ucraina ce a generat un anumit dezechilibru în Tiraspol.

Apariția mai multor centre de putere concurente este și un simbol de slăbiciune, de sfârșit, de colaps. Federația Rusă controla aproape în totalitate lucrurile în regiunea transnistreană. În momentul de față nu mai putem vorbi despre un control total”, a explicat vicepremierul moldovean.

Referindu-se la solicitarea pretinșilor deputați de la Tiraspol la așa-zisul Congres din 28 februarie, Oleg Serebrian spune că  acest gest nu e decât o „operațiune de mascare a problemelor” cu care se confruntă regimul de la Tiraspol în raport cu cetățenii din regiunea separatistă.

„Lucrurile merg prost economic și social și trebuie o explicație pentru cetățenii din regiune și această explicație este că mama tuturor relelor este la Chișinău, din cauza acestor taxe vamale, lucrurile încep să meargă prost în regiune. De fapt, lucrurile au început să meargă prost în regiune de multă vreme, ele nu au mers prea bine niciodată, dar firește că odată cu anexarea Crimeei în 2014, cu începerea agresiunii ruse împotriva Ucrainei în februarie 2022, închiderea tronsonului transnistrean al frontierei moldo-ucrainene”, a explicat Oleg Serebrian.

De asemenea acesta a spus că prezența militară rusă în stânga Nistrului este un factor psihologic, căci majoritatea din cei care fac parte din trupele de pacificatori sunt tineri din regiunea transnistreană.

Rotația nu mai este posibilă din 2014, recruți din Federația Rusă nu mai vin”, a subliniat Serebrian.

Vicepremierul Republicii Moldova a mai spus că, odată cu declanșarea războiului din Ucraina, situația în stânga Nistrului a devenit și mai precară, și vina o poartă Federația Rusă. Totodată, acesta a subliniat că, în acest context, pentru cetățenii din regiune devine tot mai clar că viitorul lor este doar în componența Republicii Moldova.

Toți încep să înțeleagă că viitorul acestei regiuni este doar în componența Republicii Moldova și toți doresc o normalitate. Ca să contracareze această stare de spirit care se profilează tot mai clar, Tiraspolul vine cu aceste acuzații la adresa Chișinăului, tocmai pentru a responsabiliza Chișinăul de problemele pe care le au”, a spus Serebrian.

Vicepremierul pentru reintegrare a comunicat că circa 70 % din relațiile comerciale ale regiunii transnistrene sunt cu țările UE, ceea ce denotă că Rusia nu mai este un partener extern relevant.

Cei de la Tiraspol exagerează când transmit mesaje alarmiste la Bruxelles, la Viena, partenerilor noștri din UE și OSCE, c-ar fi vorba de zeci de milioane, până la 30 de milioane de euro. Nu este deloc așa. Noi avem deja cifrele pe masă. În primele două luni ale anului a fost vorba despre aproape 20 de milioane de lei (1,05 milioane de euro) din exporturile și importurile transnistrene, operațiunile de comerț exterior pe care le are această regiune. Se fac în mare parte cu Uniunea Europeană, cam 70%”, a precizat vicepremierul.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media