Асоциация за развитие на българската общност в Молдова

VIDEO O soluție pentru combaterea euroscepticismului

Realizarea cu sprijinul statelor UE a proiectelor social-economice în comunitățile etnice preponderent eurosceptice este în măsură să contribuie la creșterea susținerii în masă a procesului de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană și popularizarea avantajelor integrării europene. Este mesajul lansat de Asociația pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare (ARBOM) în cadrul Forumului Economic 2024 – Investiții, Inovare, Integrare Europeană, organizat sub auspiciile Familiei Regale a României.

 

 

Promovarea avantajelor integrării europene în rândul reprezentanților comunității bulgarilor din Republica Moldova este unul dintre obiectivele Asociația pentru Dezvoltarea Comunității Bulgare (ARBOM), care a prezentat experiența sa privind implementarea proiectelor cu finanțare europeană în cadrul panelului de discuții ”Dezvoltarea comunitară integrată inteligent”.

”Am menționat interesul și disponibilitatea Asociației pentru a contribui la promovarea în rândul etnicilor bulgari a tot ceea ce înseamnă beneficii ale integrării europene, experiența noastră în realizarea proiectelor cu finanțare europeană și am convingerea că datorită unor astfel de proiecte vom putea să promovăm ideea de integrare europeană. Să convingem oamenii din regiunile populate cu etnici bulgari că viitorul Republicii Moldova este, irevocabil, în marea familie europeană”, a menționat Alexandru Gîscă, fundraising manager, ARBOM

Ministrul Energiei, Victor Parlicov, care este bulgar de etnie, se arată conștient că euroscepticismul este speculat printre reprezentanții minorităților etice din Republica Moldova.

”Din păcate, în special în comunitatea bulgară sunt mai mulți sceptici față de procesul de integrare europeană, decât cei care susțin acest proces, inclusiv din cauza faptului că o bună parte din ei sunt ancorați în spațiul informațional mai mult rusesc. (MUSCA) Ceea ce mi-aș dori e ca oamenii aceștia să vorbească mai mult în limba bulgară, să înțeleagă, să privească, să se conecteze la spațiul informațional din Bulgaria, să învețe și limba română și să se integreze în spațiul informațional din Republica Moldova. Astfel eu cred că percepțiile lor treptat, treptat se vor schimba. (MUSCA)Procesul de integrare europeană nu aduce decât beneficii inclusiv comunităților etnice”, a spus Victor Parlicov, ministrul Energiei

Promovarea beneficiilor oferite de aderarea țării noastre la UE trebuie să fie un efort comun al autorităților locale și centrale, dar și al organizațiilor non-guvernamentale.

”Noi trebuie să arătăm beneficiul, concret, al procesului de integrare europeană pentru omul simplu sau cum se mai zice la “firul ierbii”. Oamenii din Republica Moldova trebuie să înțeleagă ce vor avea ei personal, care va fi beneficiul lor personal de la procesul de integrare europeană”, a mai adăugat Victor Parlicov, ministrul Energiei

La Forumul Economic au participat aproximativ 300 de oameni de afaceri, experți, lideri de opinie, oficiali de stat, dar și profesioniști din diferite domenii din mai multe țări.

”Am acceptat propunerea de a susține financiar organizarea acestui eveniment pentru că avem convingerea că împreună cu parteneri din alte țări, inclusiv din România, din Polonia, din Bulgaria putem să avansăm mai repede pe calea integrării europene și să contribuim astfel la modernizarea țării prin atragerea investițiilor”, a menționat Alexandru Gîscă, fundraising manager, ARBOM

Printre subiectele dezbătute în cadrul Forumului Economic au figurat și cele ce țin de soluții pentru evoluția orașelor inteligente, strategii pentru avansarea rurală și a industriei alimentare, dar și aspecte ce țin de atragerea și utilizarea eficientă a fondurilor europene nerambursabile pentru dezvoltare.

Асоциация за развитие на българската общност в Молдова
Асоциация за развитие на българската общност в Молдова
Асоциация за развитие на българската общност в Молдова

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media