Femeie, reținută pentru trafic de ființe umane
Femeie, reținută pentru trafic de ființe umane

VIDEO O femeie din Cahul, denunțată autorităților italiene de către badante din Moldova

Mai multe femei din Moldova au fost ademenite la muncă în Italia, unde urmau să lucreze în calitate de badante, în condiții umane și cu salarii decente. În cele din urmă au realizat că „viața de poveste” a fost doar promisiuni ale pretinsei angajatoare, o femeie de 42 de ani din Cahul. Prin urmare, una dintre victime a sesizat autoritățile din Italia. Suspecta a fost reținută.

Ofițerii Centrului pentru combaterea traficului de persoane al INI,  de comun cu procurorii PCCOCS, au anunțat reținerea femeii pentru exploatarea prin muncă în Italia a peste 10 îngrijitoare din Moldova, pe parcursul anilor 2017-2023.

Femeile traficate au vârste cuprinse între 30 și 70 de ani. Atunci când suspecta le comunica oferta de muncă, ea le promitea un salariu de până la 800 euro lunar. În realitate, la sosire în Italia, acesta primeau mai puțin – până la 200 euro pe lună, fiindcă bănuita își apropria o parte din bani ca remunerare pentru faptul că le-a găsit de lucru.

Potrivit oamenilor legii, victimele erau exploatate și prin încălcarea orarului de muncă fără compensarea financiară a timpului suplimentar lucrat, precum și în lipsa contractelor de muncă. Mai mult, când badantele depășeau durata legală de trei luni de ședere în Italia,  suspecta le amenința prin denunțarea lor autorităților.

Totuși,  una din victime s-a adresat  autorităților italiene, iar acestea au formulat o cerere de asistență juridică către procurorii din Moldova.

„Investigațiile au loc în cadrul echipei comune formate din procurorii PCCOCS și autoritățile de drept din Italia”, precizează IGP. 

Bănuita a fost reținută și plasată în arest la domiciliu. Alte persoane implicate în comiterea infracțiunii urmează a fi identificate în cadrul cercetărilor.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media