Numărul cazurilor de meningită este în creștere în Republica Moldova, iar promisiunea Ministerului Sănătății, făcută acum jumătate de an, privind achiziția unui vaccin antimeningită, a rămas deocamdată doar pe hârtie. Autoritățile nu au reușit să procure vaccinul, invocând lipsa interesului din partea producătorilor. Între timp, medicii trag un semnal de alarmă și subliniază că singura metodă eficientă de protecție împotriva acestei boli potențial fatale este vaccinarea.
Potrivit medicilor neurologi pediatri, cea mai frecventă formă de meningită este cea virală. Aceasta este cauzată de virusuri comune, precum enterovirusurile, oreionul, herpesul sau gripa. Apare mai des în sezonul cald și afectează în special sugarii și copiii sub cinci ani. Simptomele pot fi confundate cu cele ale unei răceli obișnuite, însă febra, voma sau somnolența pot fi semnale de alarmă. În unele cazuri, pot apărea complicații grave la nivelul sistemului nervos central.
„În astfel de cazuri pot apărea complicații precum epilepsia, accesele convulsive prelungite, regresul în dezvoltarea neuropsihică a copilului, tulburări de limbaj, de inteligență și chiar tulburări motorii, cum ar fi hemipareza”, afirmă Cornelia Calcîi, medic neurolog pediatru.
De la începutul primăverii, la Institutul Mamei și Copilului au fost internați șapte copii cu forme severe de meningită virală. Printre ei și Mihăiță, un băiețel de trei ani, diagnosticat cu meningită herpetică la vârsta de un an. Astăzi, copilul suferă de epilepsie și porencefalie difuză.
„Au rămas sechele. Înainte de boală, mergea de-a bușilea și începuse să facă primii pași. Acum, nu merge la grădiniță și nu participă la nicio activitate, pentru că nu poate nici măcar să stea în șezut. Cele mai înfricoșătoare au fost convulsiile – prima oară le-am văzut la propriul meu copil. Nu doresc nimănui să treacă prin așa ceva.”
Cea mai periculoasă formă de meningită este cea bacteriană – o urgență medicală, avertizează specialiștii.
„Avem cazuri de meningită meningococică, iar infecția evoluează foarte rapid. Din acest motiv este vital ca vaccinul antimeningococic să fie disponibil și în Republica Moldova. Avem situații în care copiii ajung la spital și, în câteva ore, intră în stop cardiorespirator”, spune Cornelia Calcîi, medic neurolog pediatru.
Promisiunile autorităților
Autoritățile au promis, la începutul anului, achiziția a 5.000 de doze de vaccin antimeningită. ,Până acum, produsul nu a fost procurat.
„Rămânem optimiști. Ne-am propus să vaccinăm copiii din Moldova împotriva meningitei, o boală extrem de periculoasă, care, în multe cazuri, duce la decesul copilului. Vom atinge acest obiectiv”, a spus ministra Ala Nemerenco.
De la începutul anului 2025, în țară au fost înregistrate 16 cazuri de infecție meningococică. Un copil de 6 ani a murit. În ultimul deceniu, au fost raportate peste 220 de cazuri de meningită meningococică. 60% dintre pacienți erau copii mai mici de doi ani.