VIDEO Mihai Popșoi, detalii despre indemnizația pentru copiii ambasadorilor

Ministrul de Externe Mihai Popșoi a răspuns criticilor din ultimele zile cu privire la proiectul ce prevede indemnizații pentru copiii ambasadorilor. Documentul votat în prima lectură de Parlament, prevede o indemnizație de 700 de euro pe lună pentru copiii ambasadorilor, până la vârsta de 23 de ani. Astăzi, Popșoi spune că indemnizația va fi mișcorată, iar vârsta eligibilă va fi rectificată, dar se arată dezamăgit că subectul a fost politizat. El a menționat că, în alte țări, cheltuielile pentru studii sunt extrem de mari, iar familiile ambasadorilor cu greu fac față, de aici și necesitatea acestor modificări legislative.

 

Ministrul Mihai Popșoi a menționat că documentul va fi modificat pentru votul din a doua lectură, iar vârsta eligibilă pentru indemnizație va fi de 18 ani.

„Suma agreată de Guvern și Ministerul Finanțelor a fost de 500 de euro și nu 700”, a spus Mihai Popșoi.

Mihai Popșoi mai spune că persoane care fac jocul Kremlinului au încercat astfel să divizeze societatea și să-i implice pe copii în luptele politice.

„Mereu am încercat să evităm implicarea copiilor în politică, dar constatăm că unii, care sunt portavoci ale Kremlinului, și alții, care se pretind a fi proeuropeni, au început să divizeze copiii. Să speculeze care copii merită mai mult, care mai puțin. Copiii diplomaților nu au ales să meargă cu părinții lor în misiunile unde aceștia apără interesul național al Republicii Moldova”, mai menționează șeful de la Externe.

Ministrul mai spune că familiile diplomaților suportă cheltuieli mari pentru grădiniță sau școală, iar din această cauză, multe persoane refuză să accepte funcția de ambasador și autoritățiel sunt evoite să trimită în misiuni doplomatice persoane care nu au familie.

Reducem din randamentul și capaciatea diplomației noastre”, spune Popșoi.

O altă latură menționată de Popșoi este stresul la care sunt supuși copiii atunci când sunt nevoiți să schimbe mai multe școli.

„Copiii nu au ales astăzi să învețe într-o școală cu predare în limba maghiară, după care să învețe într-o școală cu predare în limba estoniană. Vă imaginați ce efect au asupra unui copil aceste schimbări”. 

Proiectul votat săptămâna trecuta prevedea că „Membrii personalului misiunii diplomatice sau al oficiului consular însoțiți în misiune de copii până la vârsta de 23 de ani (necăsătoriți și care urmează în străinătate studii preșcolare, primare, secundare generale sau profesionale, medii de specialitate, superioare, învățământ de zi), beneficiază de restituirea până la 700 de euro/lună pentru fiecare copil pentru perioada plasării în instituții de învățământ, în condițiile stabilite de Guvern.”

Subiectul a stârnit numeroase critici în rândul mai multor actori politici.

 

 

 

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA