Lituanienii se simt în siguranță în propria lor țară, membră a Uniunii Europene de două decenii, bucurându-se de un climat de liniște și încredere în viitor datorită acestei apartenențe. În contextul instabilității regionale, mulți cetățeni, indiferent de vârstă, susțin că nu resimt frica de război, având încredere în protecția oferită de UE. Sprijinul economic și politic al Uniunii Europene contribuie la stabilitatea țării, întărind sentimentul de siguranță. Totodată, angajamentele NATO asigură o apărare solidă în fața amenințărilor externe. În continuare, vă invităm să urmăriți un reportaj realizat de echipa ONE TV la Vilnius, capitala Lituaniei.
Lituanienii, locuitorii primei republici sovietice care și-a proclamat independența în data de 11 martie 1990, au devenit membri ai Uniunii Europene peste 14 ani după ieșirea din URSS. Aceștia susțin că țara lor a trecut prin transformări majore și uluitoare în ultimile două decenii, printre care se numără și sentimentul de siguranță pe care îl simt atât acasă, cât și în stradă, fie pe timp de zi, fie pe timp de noapte.
”Eu sunt în siguranță, plimbându-mă pe stradă serile, când este întuneric. Este lumină, străzile fiind iluminate”.
”Desigur, mă simt în siguranță, iar dovadă este și faptul că mă plimb alături de copii cu bicicleta, iar orașul este plin de tineri, turiști, studenți din străinătate, oameni în etate. Restaurantele sunt pline. Totul este bine”
Dar nu mereu a fost așa. Unii lituanieni își mai amintesc timpurile când țara lor nu era membră a UE, iar despre sentimentul de siguranță sau libertate nici vorbă nu putea fi atunci.
”Viața s-a schimbat mult într-un mod bun față de ce era înainte pentru că eu țin minte timpurile sovietice. Eu am 45 de ani și pot să vă spun că este o mare diferență pentru că viața este acum liberă. Oamenii pot face orice își doresc. Ei nu au restricții. Înainte, în perioada sovietică, era totul sub control. Noi ne simțeam un pic ca într-o închisoare, aș spune chiar ca într-o adevărată închisoare”.
Mai mult, în noul context regional, odată ce Rusia a invadat Ucraina, ei spun că teama de război este redusă, având sentimentul de siguranță.
”Nu cred că va fi război în Lituania. Mă simt în siguranță aici. Acest sentiment de siguranță îl am în interiorul meu. Eu sunt calmă și în siguranță”.
În sensul general, noi ne simțim în siguranță aici. Suntem parte a NATO și a Uniunii Europene, deci eu nu simt nicio amenințare. 01:32
Fostul Ambasador al Lituaniei în Republica Moldova, Kęstutis Kudzmanas, își continuă acum activitatea în cadrul Ministerului Afacerilor Externe de la Vilnius. El a declarat într-un interviu pentru ONE TV că aderarea la UE a fost cea mai bună decizie pentru securitatea statului lituanian, ceea ce a determinat creșterea bugetului pentru apărare.
”Într-adevăr, UE nu este un bloc de apărare, să spunem, dar economia, investițiile sunt direct legate de securitate. Tot pentru a ne asigura securitatea țării noastre am aderat la NATO. Suntem printre primele țări din Uniunea Europeană care a reușit ca 2 % din PIB să fie pentru apărare, iar acum este deja de 3 %”, Kestutis Kudzmanas, fost ambasador al Lituaniei în Moldova.
Iar odată cu majorarea bugetului pentru apărarea Lituaniei, acest sector este în continuă modernizare.
Noi avem garanții de securitate din partea întregului bloc (n.r.-NATO) este ca o asigurare, este precum ai cumpăra asigurarea. Dar reiterez, nimeni nu te va proteja dacă nu te vei proteja de unul sigur. Iar în acest scop investim în sectorul de apărare și chiar în industria de apărare. 18:54
”Lituanienii se simt în siguranță, dar au și determinarea și curajul să-și apere valorile. Dovadă este acest panou din centrul capitalei care îi amintește lui Putin de mandatul de arestare de la Curtea Internațională de la Haga pentru crime de război în Ucraina”, Alina Cotoros, jurnalist ONE TV.
Lituania a aderat la NATO pe 29 martie 2004, iar în mai puțin de două luni, adică pe 1 mai 2004, a devenit membră a Uniunii Europene, alături de alte nouă state, printre care Polonia, Estonia, Cipru, Letonia, Ungaria și Malta.
Acest material jurnalistic a fost produs în cadrul proiectului „Media4EUIntegration: Creșterea acoperirii mediatice a politicii externe și procesului de integrare europeană a Republicii Moldova”, implementat de către IPRE și Agenția de Cooperare Internațională a Germaniei și finanțat de Ministerul Federal German al Afacerilor Externe.