VIDEO La sfat cu Iulian Filip. Renumitul scriitor s-a întâlnit cu elevii unui gimnaziu din Capitală

Și-a dorit o carieră în aviație, dar, din cauza unei probleme de sănătate, acest vis nu s-a realizat. Prima poezie a scris-o în clasa a VII-a, iar pe parcursul anilor a reușit să editeze 116 cărți. Renumitul scriitor Iulian Filip le-a povestit elevilor din clasele primare de la gimnaziul cu profil teatral „Ion Luca Caragiale” din Capitală cum și-a petrecut copilăria și cum a devenit scriitor.

Emoţionaţi, elevii l-au întâmpinat cu pâine și sare, i-au recitat poezii scrise chiar de el și i-au dăruit un portret. Iar scriitorul i-a încurajat pe copii să continue să citească și le-a dăruit cărţi.

Iulian Filip are o carte care se numește „Pâinea iepurului.” Aceasta e o operație de împărțire a pâinii, d aici pornește omul cel de treabă.

După ce i-a ascultat cu atenție pe elevii care i-au recitat versurile, Iulian Filip a fost servit cu plăcinte cu mărar.

Curioși, elevii i-au adresat scriitorului zeci de întrebări despre viață și carieră.

„- Domnul Iulian Filip, câți copii ați fost în familie? – Spre deosebire de tata care avea 9 copii și el era cel mai mare, părinții au avut 3 și au avut grijă să mă plaseze la mijloc. Sora mai mare să mă învețe poezii”.

„- Cine a fost cel mai bun prieten din copilăria Dvs? – Era Grișa Zaharia, pe care îl porecleam Grișa. Grisa era mai mare decât mine cu 2 ani. Era cel mai pitoresc prieten și mai putea să fluiere. Eu puteam cu patru degete, dar el așa, nuștiu cum, eu nu puteam. Fluera ca un haiduc”.

Copiii ne-au spus că au stat prima dată de vorbă cu un scriitor.

„M-a impresionat că l-am văzut în viața reală. Un scriitor destul de renumit și am avut posibilitatea să îi adresăm întrebări lui Iulian Filip. Am aflat care a fost cel mai bun prieten, în ce jocuri se juca în copilărie”.

„Eu pe Iulian Filip l-am așteptat mai mult de două luni. Eu îl știam și înainte să îl studiez pe Iulian Filip la școală, îmi plăcea de scriitorul acesta demult. Înainte știam că este un scriitor renumit scriea multe texte, povestiri, cântece 0.31 MUSCA Astăzi am aflat nou despre jocurile lui, cum a învățat la școală, secretele”.

Învățătoarea Aliona Harabari spune că elevii au solicitat o întâlnire cu Iulian Filip în timp ce îi studiau opera.

„Tindem cu acest scop să îi implicăm pe copii să meargă cât mai des la bibliotecă și să studiez și alți scriitori. Este foarte important că atunci când îl cunoști pe un scriitor față în față, acest lucru o să le creeze și mai multă încredere în sine și o să îi stimuleze să citească în continuare, în special atunci când este vorba de un scriitor cunoscut”, spune Aliona Harabari, învățîătoare de clasele primare.

„M-a mirat faptul că se citește foarte mult, copii citesc foarte mult și am zis că atâta timp cât în țara asta se citește, țara noastră are viitor. Dintodeauna li s-a citit copiilor povești acasă, la grădiniță dar ei venind la bibliotecă mai redescoperă o dată povestea citită la
bibliotecă, copii vin la bibliotecă pentru a citi cărți și a participa la astfel de activități”, spune Ludmila Stoianov, directoare la biblioteca Alexandru Donici din Chișinău.

La finalul întâlnirii Iulian Filip le-a arătat elevilor cum se naște o carte.

„Aleg formatul, le paginez, lucru așta se numește „prepres”. Le pun pe stik și mă duc la tipografie. Mi le iau, le dăruiesc cui vreau, îmi aparțin cărțile acestea. Dar dacă le mai îndoi o dată, este cartea asta, iată așa. Dacă le mai îndoi o dată, este altă carte”.

Toți elevii au primit în dar câte o carte și un autograf din partea scriitorului.

Iulian Filip s-a născut în 1948, în satul Sofia, raionul Drochia. A absolvit Facultatea de Filologie a Universităţii de Stat „A. Russo” din Bălţi și este membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova şi România.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA