Trei instanțe judecătorești din Moldova au primit statutul de judecătorii model pentru implementarea unor standarde de excelență ce au contribuit la imbunătățirea eficienței acestora.
Este vorba despre judecătoria din Bălți, Ungheni și Edineț, care au fost finanțate prin intermediul programului USAID, iar alte patru instanțe urmează să fie fie renovate până în 2027.
Cele trei judecătorii, selectate pentru proiectul pilot, au avut la dispoziție trei ani ca să demonstreze că practicile implementate pot fie preluate și de alte instanțe.
„Managementul calității, unul din el care am opținut titlul de instanță model, comunicarea cu mass-media și societatea și serviciile online. Cu regret nu am opținut titlul model la capitolul performanță, deși am înregistrat o creștere la toate capitolele”, explică Ion Pacaleu, preșdinte interimar al Judecătoriei Bălți.
„Așa cum ne-au învățat să facem evaluarea odată la trei luni. Deși proiectul a fost încheiat la finele anului, noi continuăm să o facem. Au intrat în instanță în anul 2023, 22 de mii de desare civile, penale, contravenționale. Au fost examinate cu o 100 de dosare mai mult decât au intrat”, afirmă Ion Pacaleu.
„Judecătoria Ungheni a elaborat un model de proiect de lege de modificare a cadrului normativ, care are drept scop reducerea volumului de lucru a instanțelor de judecată. Dacă va fi implementat acest proiect judecătoriile sau instanțele de judecată vor putea beneficia de o reducere a volumului de lucru, iar asta ar permite examinarea mai rapidă a cauzelor în procedură”, spune Dumitru Racoviță, judecător la Judecătoria Ungheni
Autorii proiectului speră că celelalte instanțe judecătorești din țară vor prelua cu succes practicile implementate.
„Vizitatorii instanței să fie satisfăcuți de experința în judecătorii. Eficiența și motivația personalului și a judecătorilor să crească. Ne dorim ca instanțele judecătorești să devină mai transparente și mai deschise pentru public și mass-media. Iar, cele mai bune practici testate în cadrul judecătoriilor model pilot să fie extinse la nivel național”, relatează Natalia Vîlcu, directoarea Proiectului Instanțe judecătorești model
Finanțatorii proiectului menționează că renovarea celor trei Instanțe Judecătorești Model a costat 5,6 milioane de dolari.
„De la lansarea proiectului Instanțe Judecătorești Model în 2021 USAID a urmărit două obiective. În primul rând, reabilitarea judecătoriilor pentru a servi drept model pentru alte instanțe și îmbunătățirea serviciilor judiciare”, spune Jeff Bryan, șef al Misiunii USAID în Moldova.
Ministra justiției, Veronica Mihailov-Moraru prezentă a precizat că modernizarea judecătoriilor din țară face parte din reforma justiției.
„Au fost selectate încă patru instanțe judecătorești care vor beneficia de instruire, pregătire, dar și dotare cu echipament, astfel, încât să răspundă criterilor pentru a îmbunătății calitatea serviciilor la instanțele judecătorești”, spune Veronica Mihailov-Moraru.
Rezultatele obținute de cele trei judecătorii au fost evaluate de o comisie independentă, formată din reprezentanți ai Consiliului Superior al Magistraturii, Ministerului Justiției, Agenției de Administrare a Instanțelor Judecătorești, curților de apel Chișinău și Bălți și ai Proiectului USAID „Instanțe Judecătorești Model”.
Alte patru judecătorii – din Hîncești, Drochia, Strășeni și Criuleni au fost selectate pentru a participa la proiectul Instanțe Judecătorești Model.