VIDEO Invazie de lăcuste în sudul țării. Suprafețe de sute de hectare, atacate de insectele dăunătoare

În localitățile Cairaclia, raionul Taraclia, și Copceac, raionul Ceadîr-Lunga, pe suprafețe de circa 600 de hectare au fost depistate focare de lăcuste, anunță Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor.

Insectele au invadat suprafețe de pășune, plante acvatice și fâșii forestiere.
Administrațiile publice locale în comun cu reprezentanții ANSA au convocat Comisiile pentru Situații Excepționale, care au luat decizia de alocare a mijloacelor financiare în vederea localizării și nimicirii focarelor de lăcuste.
Prin urmare, au fost contractate companii specializate, dotate cu utilaj necesar, precum stropitori și drone, care, sub supravegherea inspectorilor ANSA, au tratat deja în ambele localități circa 550 hectare.
„Inspectorii fitosanitari se află la fața locului și monitorizează aplicarea în continuare a tratărilor în scopul neadmiterii răspândirii dăunătorului pe alte suprafețe”, informează ANSA.
Lăcustele dunt insecte extrem de dăunătoare pentru agricultură. Într-o singură zi, un roi de lăcuste poate să parcurgă până la 130 de kilometri (deși sunt și zile și când parcurg numai 5 kilometri).
Înălțimea medie de zbor a roiului de lăcuste este de 1.000 de metri, dar acestea pot să ajungă și la 1.100-1.300 m altitudine. O singură lăcustă poate consuma, într-o zi, o cantitate de hrană egală cu greutatea ei.
Un milion de lăcuste pot consuma o tonă de hrană – frunze sau părți verzi din plante.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA

Cele mai citite știri

Social media