VIDEO Înțepătura de albină sau viespe ne poate costa viața. De la începutul verii, două persoane au murit

 Înțepătura de albină sau viespe ne poate costa viața. De la începutul verii, două persoane au murit, iar 69 au ajuns în șoc anafilactic la spital după ce au fost înțepate de aceste insecte, arată datele Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească.

 

Marina Casapciuc, medic alergolog la Spitalul Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, susține că, de cele mai multe ori, înțepăturile de viespe nu sunt periculoase, însă există și cazuri în care acestea pot duce la deces. ÎN categoria celor mai vulnerabile persoane se înscriu cele cu patologii cardiovasculare, iar o singură înțepătură nu provoacă, de obicei, o reacție alergică, spun medicii. De regulă, după două înțepături organismul începe să manifeste reacții alergice la următoarele înțepături. Mai mult, reacția alergică nu se declanșează atât timp cât concentrația de venin nu atinge nivelul necesar pentru a provoca formarea antigenilor și anticorpilor corespunzători, precizează Marina Casapciuc.


„Există patru tipuri de reacții: atunci când nu există nicio reacție, este tipic pentru apicultori, care sunt imuni la înțepături. Există reacții locale, atunci când o persoană este înțepată fie de o albină, fie de o viespe, există o reacție locală în apropierea înțepăturii, este o mică hiperemie, o mică umflătură, care poate trece de la sine”, spune Marina Casapciuc, medic alergolog.

A treia reacție, potrivit medicului, este cea locoregională, care constă într-o hiperemie pronunțată, ce se extinde și afectează țesuturile din apropierea zonei afectate. Cea de-a patra reacție, și anume cea sistemică, este cea mai gravă și poate duce la șoc anafilactic.

„Atunci când avem o leziune cutanată sistemică, urticarie, roșeață, umflături locale faciale, disfuncții respiratorii, disfuncții ale sistemului cardiovascular, până la șoc anafilactic, patologie gravă, severă, cu o scădere a tensiunii arteriale, bradicardie, ceea ce se poate solda cu deces. Sunt reacții rapide care pot apărea în 10-30 de minute și ușor întârziate – o oră, patru ore, până la dezvoltarea șocului anafilactic”, mai spune specialistul.

Înțepăturile pot cauza și șoc anafilactic recurent, ceea ce înseamnă că o persoană care a fost afectată și a reușit să se recupereze poate să aibă din nou o reacție similară în decurs de până la trei zile, precizează alergologul.

„Persoanele care știu că sunt sensibile la aceste reacții sunt deja conștiente de aceasta și sunt avertizate. Le recomandăm întotdeauna să poarte cu ele un kit special anti-alergic, anti-anafilactic, pentru a acorda primul ajutor individual”, afirmă medicul.

Medicul susține că reacțiile locale ușoare după o înțepătură de albină pot fi tratate cu comprese reci. Este important să îndepărtăm acul, deoarece acesta conține venin. Zona afectată poate fi tratată cu unguiente antialergice sau anti-inflamatoare. În caz de reacții severe, precum șocul anafilactic, pacientul trebuie așezat cu capul mai jos decât nivelul trunchiul și să i se administreze adrenalină.

„Adrenalina trebuie administrată rapid, ideal cu un injector automat pe care pacientul ar trebui să îl aibă la îndemână, preferabil cu două doze. Injecția poate fi administrată în orice parte a corpului, de preferință în antebraț sau în zona feselor. Ulterior, persoan trebuie să fie transportată la spital”, spune Mariana Casapciuc.

Echipa ONE TV i-a întrebat pe pacienții Spitalului Republican „Timofei Moșneagă” din diferite localități ale țării dacă au fost vreodată înțepați de viespi sau albine și ce măsuri au interprins. Majoritatea persoanelor ne-au spus că au avut reacții ușoare, fără complicații.

„S-a înroșit și s-a inflamat puțin și gata. Am scos acul, am pus compresa rece și gata.  Eu n-am alergie. Am auzit că oamenii au decedat din cauza asta”. 

„Pur simplu inflamații, alergie – nu. Așa și mi-a trecut.  Cred că nu trebuie de sinestătător să faci ceva. Trebuie de chemat ambulanța, poți să faci o greșeală”.

„Sunt sănătos. Îmi trece totul de la sine. N-am făcut nimic, mi-am scărpinat mâna și am plecat”.

„Local am administrat gheață, apoi ne-am adresat la medici, la urgență”.

În timp ce unora le este frică de înțepături ale albinelor sau viespelor, alții cred că acestea pot fi benefice pentru sănătate.

„Nu atrag atenție pentru că n-are niciun efect. Se recomandă câteva înțepături de albină”.

„Mă durea și am pus apa rece. Ați scos acul? Nu l-am mai scos, n-am mai putut, m-a înțepat și a fugit. Albina se spune că e de ajutor, dar viespele – nu. Albina ajută la reumatism”. 

Victor Ciolacu a avut nevoie de doi ani pentru a deveni imun la înțepăturile de albine. Apicultorul cu aproape 20 de ani de experiență susține că, la început, era alergic și trebuia să administreze pastile pentru a se proteja, însă, în timp, organismul s-a adaptat și nu mai reacționează la înțepăturile, care sunt inevitabile în activitatea sa.

„Durerea rămâne aceeași. Nu durează mult, durează vreo zi – două. Inflamațiile nu mai apar . Nu se mai înroșește. Feciorul meu chiar a primit vreo 30-40 de înțepături timp de câteva secunde.  E de ajuns pentru noi să spălăm așa cu apă rece, să ne întindem pe 15 minute, corpul să se liniștească și după asta revenim la lucru”, spune bărbatul.

Printre victimele viespilor s-a numărat și deputatul PAS, Iurie Păsat, al cărui deces a survenit în dimineața zilei de luni, 4 august. Politicianul avea doar 52 de ani și deținea funcția de vicepreședinte al Comisiei pentru agricultură și industrie alimentară a Parlamentului.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA