sursa: gov.md

VIDEO Guvernul a extins cu 20 de țări lista statelor ai căror cetățeni pot munci în Moldova

În timp ce tot mai mulți moldoveni pleacă peste hotare în căutarea unui loc de muncă, autoritățile din țara noastră creează toate condițiile necesare pentru ca cetățenii altor state să vină și să muncească în Moldova. Guvernul a extins cu 20 de țări lista statelor ai căror cetățeni pot munci pe teritoriul Republicii Moldova timp de 90 de zile, în baza vizei, a dreptului de aflare sau a dreptului de ședere provizorie, fără necesitatea de a obține în prealabil dreptul de ședere în scop de muncă sau a unui permis de ședere provizorie în scop de muncă. Ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării, Dumitru Alaiba, a declarat că măsura este necesară întrucât antreprenorii din țara noastră se confruntă cu un deficit mare de forță de muncă. Totodată, Alaiba speră că astfel va convinge mai mulți investitori străini să vină în țara noastră.

”Noi în Parlament deja am eliminat permisele de muncă pentru cetățenii, astăzi adăugăm la această listă încă peste 20 de țări din asemenea regiuni precum țările EFTA, America de Nord, Balcani, Ucraina, Caucazul de Sud și altele pentru a fi mai atractivi pentru investitori, or, noi avem nevoie de o economie puternică, iar această măsură vine ca una dintre viitoarele noastre oferte investiționale, inclusiv pentru investitorii străini, dar și pentru cei locali. Rog susținerea!”, a spus Dumitru Alaiba.

”Vă mulțumesc, domnule premier! Și atunci noi vom putea să atragem. Așa o să atragem în Republica Moldova talentele care la noi nu există”, a menționat Recean.

Statele ai căror cetățeni pot munci în Republica Moldova în condiții simplificate sunt Ucraina, Bosnia și Herțegovina, Canada, Eleveția, Georgia, Islanda, Japonia, Muntenegru, Norvegia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Albania, Armenia, Azerbaidjan, Republica Coreea, Macedonia de Nord, Serbia, Turcia, Statele Unite ale Americii, Australia și Liechtenstein. În dcumentul aprobat de Guvern este menționat faptul că, printre criteriile în baza cărora au fost selectate statele incluse în listă au fost proximitatea geografică și experiența de colaborare socio-economică dintre state. Totodată, autorii menționează că, pentru a asigura securitatea statului, în această listă nu au fost incluse țări cu risc sporit de siguranță.

Dumitru Alaiba a mai menționat că, unul dintre motivele pentru care economia Republicii Moldova nu crește într-un ritm accelerat este, inclusiv, deficitul mare de forță de muncă. Potrivit datelor Biroului Național de Statistică, din anul 2008 până în anul 2022, forța de muncă, adică populația ocupată și șomerii, s-a redus cu peste 32%. Potrvit datelor din 2022, cel mai mare deficit de forță de muncă este în sectorul privat, 65% din totalul posturilor vacante.

AFLĂ DETALII DESPRE

DISTRIBUIE ȘTIREA