Fostul șef al Marelui Stat Major Igor Gorgan, despre care publicația The Insider a scris că a livrat infromații secrete rușilor, nu era respectat de ofițeri, iar Armata Națională nu l-ar fi urmat niciodată, Asta spune fostul ministru al Apărăii Anatol Șalaru, care l-a demis în 2016.
”El a arătat încă o dată cât de mic este, este de fapt un neica-nimeni, care la orice apel putea să vândă orice. Vedeți ce spune el că Armata Națională e sub controlul lui și așteaptă să ajungă Armata rusă cât mai repede în Moldova, că sunt pregătiți. Nu cred că Armata Națională l-ar urma pe Gorgan, pentru că toată lumea știa cine este Gorgan. El nu a fost apreciat niciodată de ofițeri, poate a avut niște lingușitori din aceștia pe care i-a ajutat în carieră, dar ofițerii nu l-au acceptat niciodată. Pentru că el nu e considerat ofițer, el e considerat politruc”, a spus Anatol Șalaru pentru ONE TV.
În 2016, Igor Gorgan a fost demis din funcția de şef al Marelui Stat Major al Armatei Naţionale, comandant al Armatei Naţionale, de către președintele de atunci Nicolae Timofti, la insistența ministrul Apărării de atunci, Anatol Șalaru.
,,În 2015 și 2016 eu eram deja convins și aveam suficiente informații că el este colaboratorul FSB-ului, colaborează cu atașatul militar rus, se întâlnea cu ei prin baruri noaptea. Din acțiunile lui, de faptul că el a readus în Armată oameni care au fost dați afară pentru faptul că au avut dosare penale sau au fost bănuiți de colaborare cu atașații militari”, a mai spus fostul ministru,
Fostul comandat al Armatei Naționalea a Republicii Moldova, Igor Gorgan, care a fost demis a doua oară din această funcție de către președintele Masia Sandu în 2021, s-a milogit la serviciile secrete ruse pentru a-l accepta drept informator și ar fi livrat informații pentru GRU, așa cum este cunoscută Direcția Principală de Activitate a Statului Major General al Forțelor Armate ale Federației Ruse. Informația a fost publicată în ivestigația The Insider, realizată împreună cu publicația online din Moldova „Маленькая Страна”. Potrivit anchetei, Gorgan ar fi fost în contact cu ofițerii GRU, încă din 2004, dar ar fi intensificat comunicarea după ce Rusia a invadat Ucraina. Deși jurnaliștii The Insider au publicat mesaje și interceptări audio ce demonstrează colaborarea lui Gorgan cu serviciile secrete rusești , el neagă vehement acuzațiile.
Serviciul de Informații și Securitate a confirmat informațiile din investigație. Într-un răspuns pentru info1.md, SIS menționează că se atestă un nivel fără precedent al intensității acțiunilor săvârșite de către Federația Rusă în Moldova.
CITEȘTE ȘI: PG și Ministerul Apărării examinează veridicitatea informațiilor ce-l vizează pe Igor Gorgan